Castelul Huniade din Timisoara

Castelul Huniade din Timisoara
Castelul Huniade din Timisoara vezi pe harta Castelul Huniade din Timisoaravezi pe harta

Informatii despre Castelul Huniade din Timisoara

Localizare: Banat > Timisoara Subcategorie: Castel

Castelul Huniade din Timisoara
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Castelul Huniade sau Castelul Huniazilor este un monument istoric si cea mai veche cladire din Timisoara, construit intre anii 1443 - 1447 de catre Iancu de Hunedoara, pe ruinele unui vechi castel din secolul XIV (construit in timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou). Astazi adaposteste Muzeul Banatului.

Intre 1441 si 1456, comite de Timisoara a fost Iancu de Hunedoara. Acesta si-a stabilit aici resedinta si a dispus edificarea unui nou castel, pe ruinele vechiului palat-castel regal, grav avariat de un cutremur. O contributie la edificarea lui a fost adusa de arhitectul italian Paolo Santini de Duccio, aflat in acea perioada in serviciul lui Iancu de Hunedoara.

Atat castelul cat si fortificatiile orasului au fost dotate cu turnuri in plan semicircular adaptate artileriei. Castelul a servit drept resedinta nobiliara pentru toti regii care, pana in 1552, au poposit la Timisoara. In perioada ocupatiei otomane (1552-1716), castelul a servit drept resedinta a beglerbegilor Pasalacului de Timisoara.

In ciuda numeroaselor modificari, castelul si-a pastrat organizarea in jurul unei curti patrulatere, pozitia turnului-donjon si "Sala Cavalerilor", detalii care care se regasesc si la Castelul Corvinestilor de la Hunedoara. Fatada principala a fost refacuta intr-un stil romantic.

Ferestrele, terminate in arc in plin cintru dar cu decoratie neogotica deasupra, au luat locul orificiilor pentru piesele de artilerie iar fatada a fost realizata in caramida aparenta. Primul etaj, construit pe inaltimea a doua caturi normale contine doua sali boltite in stil neogotic, una cu trei nave, iar cealalta cu doua ce sunt construite din caramida si sustinute de un sir de coloane masive.

Cladirea se termina in plan vertical printr-un etaj mansarda iar din punct de vedere al plasticii exterioare, in partea superioara a fatadei se afla un coronament crenelat.

Turnul castelului este de forma rectangulara, de mica inaltime, cu ferestre mici si decorat cu creneluri la extremitatea superioara astfel incat acoperisul nu este vizibil. Intrarea principala a fost modificata si este flancata de doi pilastrii masivi ce au in partea superioara cate o colectie de arme specifice Evului Mediu care contribuie la aspectul gotic al castelului.

Cele doua capete ale fatadei principale sunt prevazute cu rezalituri, ale caror colturi sunt accentuate printr-o imitatie in tencuiala a sistemului constructiv din piatra.

Din 1947, castelul a fost atribuit Muzeului Banatului si gazduieste sectiile de istorie si de stiinte ale naturii. Castelul se afla din nou in renovare.


Castelul Huniade din Timisoara este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Banat, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Timisoara , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 45.855586,21.219177




Vezi si alte obiective turistice din Timisoara

Biserica romano-catolica din Mehala fost construita in anul 1887, cu banii donati de locuitorii acestui cartier. Este realizata in stil neo-gotic cu elemente neo-romanice. Are un altar principal si
Episcopia Ortodoxa Sarba se gaseste in Piata Unirii, langa Catedrala Episcopala Sarba. Eidficiul a fost construit intre anii 1745 - 1747 in stil baroc, iar fatada a fost transformata cu elemente de ar
Primele poduri metalice din Timisoara au fost montate intre anii 1870 - 1871, cand a fost construit si podul de fier care face legatura dintre actualele strazi Ady Endre si Andrei Muresanu, unul dintr
Teatrul de papusi Iulia prezinta saptamanal spectacole interactive pentru copii, adolescenti si tineri pentru orice varsta. Art-Club Iulia ofera si Cursuri de teatru, dans, desen, chitara, limba engl
Biserica greco-catolica Nasterea Maicii Domnului a fost construita in anul 1765, in stil baroc austriac. A fost initial biserica romano-catolica, dar odata cu construirea noii biserici romano-catolice


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site