Biserica Taierea Capului Sf. Ioan, judetul Suceava

Biserica Taierea Capului Sf. Ioan, judetul Suceava
Biserica Taierea Capului Sf. Ioan, judetul Suceava vezi pe harta Biserica Taierea Capului Sf. Ioan, judetul Suceavavezi pe harta

Informatii despre Biserica Taierea Capului Sf. Ioan, judetul Suceava

Localizare: Bucovina > Arbore Subcategorie: Biserica

Biserica Taierea Capului Sf. Ioan, judetul Suceava
Biserica Taierea Capului Sf. Ioan, judetul Suceava
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Biserica ortodoxa din Arbore a fost inaltata in anul 1502 de catre harmanul Luca Arbore, sub hramul "Taierea Capului Sf. Ioan" (sarbatorit in fiecare an pe 29 august). Luca Arbore a indeplinit o lunga perioada (din 1486) rangul de portar al Sucevei, fiind unul dintre marii boieri ai lui Stefan cel Mare (1457-1504), sfetnicul de seama al lui Bogdan cel Orb (1504-1517) si tutorele politic al lui Stefanită Voda (1517-1528).

Deosebitul edificiu din Arbore a fost construit in anul 1502 si se remarca prin pictura murala exterioara.

Biserica a fost inclusa pe Lista Monumentelor Istorice UNESCO in anul 1993, alaturi de alte 6 biserici din N Moldovei (Humor, Patrauti, Probota, Suceava, Moldovita si Voronet).
De o mare valoare este si turnul clopotnita ce dateaza din anul 1867.

Biserica a fost construita pe locul unui schit stravechi si era destinata a servi ca necropola a familiei Arbore. Lucrarile de constructie au inceput la 2 aprilie 1502 si au fost finalizate, in acelasi an, la 29 august, dupa cum atesta pisania.
O inscriptie din naos pictata deasupra usii, in anul 1541 a fost refacuta partial pictura interioara a bisericii. Cu aceasta ocazie, Ana, fiica lui Arbure cel Batran a poruncit mesterului Dragosin, fiul popii Coman din Iasi, sa zugaveasca si peretii exteriori.

Biserica a fost construita din piatra bruta, iar la bolţi s-a folosit caramida. Este lipsita de turle, avand un acoperis in patru ape rotunjit spre rasarit ca urmare a curburii absidei. Sub acoperis se afla o cornisa de de piatra cioplita.
Silueta eleganta a constructiei este accentuata prin prelungirea in exterior, spre vest, a zidurilor laterale (cu circa 2,5 m) legate printr-un arc semicircular si unirea lor la partea superioara prin arcada, obtinandu-se astfel un spatiu semideschis ce apare pentru prima data in arhitectura moldoveneasca.

Hatmanul Luca Arbore si-a inzestrat biserica cu obiectele de cult necesare, dar si cu carti religioase. O icoana pe lemn cu "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul", retuşata in secolul al XIX-lea, pare a fi o donatie a ctitorului. Pe langa aceasta s-a mai pastrat un manuscris al "Faptelor Apostolilor" cu o insemnare in limba slavona: Cu bunavoia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, s-a facut acest Praxiu apostolesc in zilele binecredinciosului si de Hristos iubitorului Domn Io Bogdan Voievod, Domn al Tarii Moldovei, prin porunca si cheltuiala robului lui Dumnezeu Luca Arbure parcalabul Sucevei ... l-a dat ... celei din nou zidite biserici de la curtea sa de la Solca, unde este hramul Taierii cinstitului cap al Inainte mergatorului si botezatorului Ioan, in anul 7015 (1507) luna mai 20".


Biserica Taierea Capului Sf. Ioan, judetul Suceava este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Biserica Taierea Capului Sf. Ioan, judetul Suceava ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Arbore

Coordonate GPS: 47.735745,25.933371




Vezi si alte obiective turistice din Arbore

Biserica fostei Manastiri Arbore se afla in judetul Suceava si poarta numele ctitorului ei Luca Arbore in anul 1497. Biserica a fost o ctitorie boiereasca, drept urmare nu are turla. Este construita
Bucovina constituie, fara dar si poate, un colt de Rai, mai ales datorita salbei bogate de manastiri si biserici. Pentru credinciosii care vor sa se reculeaga cateva momente si sa fie mai aproape de D


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site