Meteleaua - Avrig, jud. Sibiu

Meteleaua

Informatii despre Meteleaua

Avrig, Sibiu / 28 Dec 2012

Meteleaua
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Obiceiul are origini inca din perioada precrestina cand oamenii sarbatoreau solstitiul de iarna aprinzand focuri pe dealuri si la raspantii. Mai tarziu, la raspantiile din localitate rugurile au fost inlocuite cu un manechin din paie, "meteleu".

Focurile aveau menirea de a alunga intunericul asociat raului, in lupta vesnica intre bine si rau, dintre noapte si zi, iar arderea unui om de paie la rascruci simboliza renasterea. Aceste simboluri au fost preluate de comunitatea crestina si au fost consacrate sarbatorilor Craciunului.

Pana tarziu, in perioada interbelica, obiceiul s-a pastrat in forma sa arhaica, fiecare ceata de feciori facea un meteleu de paie pe care il plimbau pe ulite, il jucau in piata satului, iar la sfarsitul zilei ii dadeau foc la o raspantie. Feciorii dansau in cerc in jurul focului, iar cel mai batran dintre ei canta:

"Arza Doamne, arza rau
Cum sa arde meteleu
Si da roada dupa car
Ne fereste de amar.

Arza Doamne, arza rau
Cum sa arde meteleu
Da-ne buna cu sanatate
Si le-om duce bine toate."

In prezent, in ziua de 28 decembrie, fiecare ceata de feciori isi alege o tema dupa care isi face costumatia astfel incat dupa-amiaza, la iesirea pe strazile orasului Avrig, spectatorii admira adevarate tablouri alegorice.

Meteleaua este inca cea mai spectaculoasa parte a obiceiurilor de iarna si incheie ritualul cetelor, feciorii ard la miezul noptii lemnele ramase din cele stranse de la gospodari in Ajunul Craciunului, luandu-si ramas bun de la sarbatoare:

"Pare-mi rau dupa Craciun
C-o fost mare si-o fost bun,
C-o fost mic si-o fost voinic
Si nu s-o-ntamplat nimic."

Sursa: Muzeul Avrig


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Sibiu si imprejurimi

Sibiu, Sibiu
In fiecare vara, calfe calatoare din diferite tari europene vin la Sibiu pentru a lucra impreuna, pentru a realiza un schimb viu de cunostinte de specialitate si experiente profesionale si pentru a co ...

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site