Folclor şi artă populară aferente tradiţiei Târgului de la Beiuş - Beius, jud. Bihor

Folclor şi artă populară aferente tradiţiei Târgului de la Beiuş
Folclor şi artă populară aferente tradiţiei Târgului de la Beiuş

Informatii despre Folclor şi artă populară aferente tradiţiei Târgului de la Beiuş

Beius, Bihor

Tradiţia târgurilor din Beiuş, judeţul Bihor, datează deja de câteva sute de ani, acestea fiind atestate din anul 1454, când regele Ladislau al V-lea al Ungariei a acordat localităţii mai multe drepturi privind comerţul şi desfăşurarea de târguri, care aveau loc în fiecare săptămână.

Însă, de abia în 1787, Beiuşul primeşte dreptul de a ţine 4 târguri de ţară pe an şi câte un târg mai mic, local, în fiecare săptămână, în zilele de joi. De altfel, numele populare ale acestora s-au păstrat până în zilele noastre: “târgul sluguţelor”, în care, evindent, se angajau servitorii, “târgul de secerat”, organizat vara, “târgul de la Sâmedru”, în toamnă, în timp ce târgul desfăşurat iarna poartă denumirea “de Broaşte”.

Importanţa târgului nu era deloc de neglijat în acea vreme, atât din punct de vedere comercial, dar şi pentru tinerii din sate îndepărtate care, adesea, ajungeau să se căsătorească după ce îşi întâlneau alesul sau aleasa la târg.

Recunoscute pentru produsele meşteşugăreşti, astăzi, totuşi, acestea sunt din ce în ce mai puţine, pe fondul uitării vechilor meserii. Sunt, însă, prezente la târgurile din Beiuş oalele, ulcioarele şi cănile, olarii fiind încă la rang de cinste în cadrul târgului.

De asemenea, puteţi să gasiti, fără îndoială, varul nestins de la Meziad şi plante medicinale culese de locuitorii din Poieni, precum şi scările de lemn, realizate de meşteşugarii din Cresuia.

Nu s-a pierdut nici obiceiul “tiujeritului”, în cuvinte mai apropiate de zilele noastre bişniţa cu vite şi cai. Animalele sunt cumpărate la preţuri mai scăzute de la moţi, iar, după câteva săptămâni, în târgul de la Beiuş, sunt vândute la preţuri mai mari, în general cumpărătorilor din zona Aradului.

Ca orice târg important, nu lipsesc producătorii mici de brânză, caş sau carne de viţel, recunoscută în zonă pentru calitatea sa, şi nici specialităţi cum ar fi laptele de capră. Palinca şi alte “tării” ale zonei merg de minune la grătarele care se încing în timpul târgului.

Astfel, Beiuşul a devenit un loc al îmbinării tradiţiilor şi trecutului cu noile tehnologii, oraşul derulând, în prezent, un proiect pentru generarea energiei din resurse geotermale.

Pentru a vizita orasul şi a lua parte la experienţa unică a unui astfel de târg, puteţi merge pe drumul european 79 sau DN 76, localitatea fiind situată la 30 de kilometri de Munţii Bihorului, în sudul judeţului Bihor.


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Crisana

Oradea, Bihor
Cel mai mare târg cu tradiţie din ţară, Târgul de la Negreni, se repetă de câţiva ani şi atrage din ce în ce mai multă lume, în cele trei zile în care se organizează, în al doilea weeke ...
Stei, Bihor
Cartoful reprezintă un aliment de bază nu doar în preparatele româneşti, dar şi în cele slovace. Iar slovacii din România ştiu să-l sărbătorească aşa cum se cuvine, organizând un între ...
Sacuieni, Bihor
Pentru a nu vă părea prea rău după vara care tocmai s-a încheiat, în oraşul Săcuieni, din nordul judeţului Bihor, la începutul fiecărei luni de septembrie se organizează festivităţile ...

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site