Mihai Viteazul – serbare câmpenească - Benesat, jud. Salaj

Mihai Viteazul – serbare câmpenească
Mihai Viteazul – serbare câmpenească

Informatii despre Mihai Viteazul – serbare câmpenească

Benesat, Salaj / 3 Aug 2014

Istoria mai este prilej de sărbătoare pentru mulţi români. Unul din cele mai importante motive de celebrare este victoria lui Mihai Viteazu la Guruslău, în data de 3 august, acum 410 ani.

În 1601, oastea condusă de Mihai Viteazu înfrângea crunt armata lui Sigismund Bathory.

De ceva vreme, ca o tradiţie bine împământenită, localnicii sărbătoresc victoria domnitorului „cel Viteaz” pe dealul de la Guruslău, la cunoscutul monument ridicat în cinstea acestui eveniment, din judeţul Sălaj, printr-o serbare câmpenească.

Pentru că este totuşi un eveniment militar, nu se poate sărbători această victorie din cărţile de istorie fără un ceremonial fastuos tipic armatei române, pe lângă care există şi o slujbă religioasă.
În general, la această serbare câmpenească, participă mai toate autorităţile locale şi deconcentrate din judeţ, care merg la Guruslău să arate că nu au uitat ce au făcut strămoşii noştri şi le cinstesc memoria.

Dacă aţi fost în 2011, la începutul lui august, la această serbare, sigur aţi putut aprecia spectacolul pe care cei de la Primăria Hereclean l-au organizat cu ocazia a 410 ani de la victorie.

Pe lângă minunatul spectacol de folclor, a existat şi o demonstraţie de călărie şi alta de arte marţiale. Nu prea ştim exact ce legătură a avut această ultimă manifestare cu luptele dintre Mihai Viteazu si Sigismund Bathory, având în vedere că acest gen de lupte chiar nu erau cunoscute în acea vreme în Europa.

Şi nu este sărbătoare, dacă nu are şi un foc de tabără sau/şi de artificii, care a încheiat festivităţile.

Pentru cei care nu au fost pasionaţi de istorie prea mult, Sigismund Bathory a fost principele Ardealului în secolul al-XVI-lea. Acestuia îi este atribuită prima unire a Transilvaniei cu Moldova şi Ţara Românească.

Ales ca minor principe, el şi-a exercitat acest drept din 1581 până în 1588. După o serie de evenimente, prin care acesta a caştigat ceva mai multă putere, în data de 20 octombrie 1595 a luptat alături de Mihai Viteazu, în Bătălia de la Giurgiu, loc în care a nimicit armata otomană.

Şase ani mai târziu, vechiul său aliat, Mihai Viteazu, avea să lupte împotriva lui, la Guruslău, şi să-l şi învingă. Odată înfrânt, Bathory s-a văzut nevoit să fugă în Moldova, în timp ce comandantul armatei sale a luat calea Turciei.

Localnicii din zonă nu lasă niciun an să treacă fără să aniverseze evenimentul istoric.


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Transilvania

Nu sunt alte evenimente in zona in aceasta perioada

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site