Dragaica, Sarbatoarea Sanzienelor - Borsa, jud. Maramures

Dragaica, Sarbatoarea Sanzienelor
Dragaica, Sarbatoarea Sanzienelor

Informatii despre Dragaica, Sarbatoarea Sanzienelor

Borsa, Maramures / 23 -> 24 Iun 2012

Dragaica, Sarbatoarea Sanzienelor
Dragaica, Sarbatoarea Sanzienelor Dragaica, Sarbatoarea Sanzienelor
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Traditia sarbatoririi Sanzienelor, a Solstitiului de vara si a zilei Sfantului Ioan Botezatorul este magica prin specifiul sau, fiind o sarbatoare incarcatata simbolic. Legenda spune ca in noaptea de Sanziene, noaptea premergatoare zilei Sfantului Ioan Botezatorul, portile cerului se deschid si lumea de dincolo vine in contact cu lumea pamanteana.

Pe 24 iunie sarbatorim cea mai spectaculoasa sarbatoare pagana a anului si singura admisa in calendarul ortodox. Ea marcheaza inceputul verii, pentru ca pe 21 iunie este solstitiul de vara sau vara astronomica. Soarele se afla pe bolta in cel mai inalt punct deasupra Ecuatorului, iar pe pamant este ziua cea mai lunga si noaptea cea mai scurta.

Spre deosebire de alte personaje mitice ca Ielele si Rusaliile, Sanzienele (Dragaicele) sunt binevoitoare omului, reprezinta fertilitatea culturilor agricole, a femeilor casatorite, pasarilor si animalelor, intensifica miresmele vazduhului si tamaduiesc bolile.

In ajunul sarbatorii, in special in satele din lunca Somesului, fetele tinere pornesc pe camp sa culeaga sanziene, din care vor impleti cununi pentru fiecare membru al familiei. Acestea vor fi aruncate pe acoperisul casei, simbolizand destinul si indepartarea spiritelor rele. Fetele tinere vor sa isi afle ursita, iar cei mai in varsta sa afle cati ani mai au de trait. Altii prefera sa atarne coronitele la ferestre pentru ca sanzienele sa ii apare de spiritele rele.

Noaptea de Sanziene este cunoscuta si sub denumirea de Noaptea Focurilor, Dragaica stand sub semnul Soarelui. De-a lungul anului, exista mai multe nopti ale focurilor, dar niciuna ca noaptea de Sanziene din satele din zona Borsei si, mai ales, in cele trei Visaua: Viseul de Sus, Viseul de Mijloc si Viseul de Jos din Maramures.

Dupa caderea intunericului, pe fiecare deal se aduna copii, flacai si barbati "';inarmati" cu torte speciale, numite faclii sau fetere, pe care le invart ca sa arda cat mai tare si sa sara scantei. In functie de cat de puternic ard feterele, acel camp va aduce roade in anul respectiv. Aici, Dragaica este un ritual de origine strict agrara ce vizeaza prosperitatea si protectia culturilor, mai ales de cereale.

Perioada solstitiului de vara este si un prilej pentru organizarea targurilor, balciurilor si iarmaroacelor, pentru intalnirea tinerilor in vederea casatoriei (Targul de Fete).

Obiceiurile populare practicate de Sarbatoarea Sanzienelor sunt nenumarate, dar se pastreaza cu sfintenie in zonele rurale din tara noastra, fiind sarbatoarea preferata a copiilor, tinerilor, dar si a oamenilor in varsta, care trimit un gand bun celor din jur prin incununarea urarilor sub forma cununilor de sanziene.


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Maramures

Sighetu Marmatiei, Maramures
Aeternus Maramorosiensis este cel mai important festival medieval care are loc anual în Sighetu Marmaţiei şi unul dintre cele mai autentice festivaluri din România. Festivalul se desfăşoară în ...
Baia Mare, Maramures
Festivalul Târgul Cepei este unul dintre cele mai vechi, longevive şi apreciate evenimente care au loc în Maramureş în fiecare an. De acum mai bine de 40 de ani, festivalul s-a transformat dintr- ...

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site