Braila, Informatii despre Braila

Braila


Localitate din judetul Braila (zona turistica Muntenia)



Municipiul Braila, cu o populatie de 220.000 de locuitori, conform recensamantului din 2002, este situat pe malul stang al Dunarii si este un important port fluvial din Romania.

Prima atestare documentara se realizeaza in 1368, in privilegiul comercial pe care domnitorul Vladislav Vlaicu il acorda negustorilor brasoveni.

Un izvor cartografic din aceeasi perioada, mai exact din 1350, aminteste asezarea sub numele de Drinago. Intre 1554 si 1829 Braila este raia turceasca, cea mai mare de pe teritoriul Tarii Romanesti.

Cea mai prospera perioada pentru oras a fost cea cuprinsa intre secolul XIX si 1938: strazi pavate, iluminat stradal, tramvai electric, dobandirea statutului de porto-franco, construirea docurilor si a caii ferate, deschiderea a numeroase institutii de invatamant si un comert infloritor.

In timpul regimului comunist Braila trece printr-o perioada de restriste, locul de principal port fluvial al Romaniei fiind luat de Galati, un oras aflat la doar 15 kilometri distanta. Printre personalitatile care s-au nascut la Braila se numara filosoful Nae Ionescu, scriitorii Panait Istrati, Perpessicius si Mihail Sebastian, actrita Maria Filotti, soprana Hariclea Darclee, publicistul Anton Bacalbasa, dar lista poate continua.

Dintre obiectivele de interes din Braila fac parte Muzeul Brailei, aflat intr-o cladire construita in secolul XIX, Palatul Administrativ si Judecatoresc, ridicat in 1891 si care acum adaposteste Facultatea de Inginerie, cladirea Banicii Nationale a Romaniei, proiectata de arhitectul Grigore Cerchez, frumosul teatru Maria Filotti, dar si parcul Gradina Mare care adaposteste grupul statuar realizat de A. Carrera.


© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site