Traditii de 9 Martie - Ziua Mucenicilor - Bran, jud. Brasov

Traditii de 9 Martie - Ziua Mucenicilor
Traditii de 9 Martie - Ziua Mucenicilor

Informatii despre Traditii de 9 Martie - Ziua Mucenicilor

Bran, Brasov / 9 Mar 2013

Traditii de 9 Martie - Ziua Mucenicilor
Traditii de 9 Martie - Ziua Mucenicilor Traditii de 9 Martie - Ziua Mucenicilor Traditii de 9 Martie - Ziua Mucenicilor
Apasati pe imagini pentru vizualizare
In fiecare an la data de 9 Martie sunt sarbatoriti Sfintii 40 de Mucenici.

Acestia au fost soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius. Afland despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor, insa acestia au refuzat. Astfel, ei au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre dar prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. In final au fost condamnati la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei dar in aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac dar li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele.

Dupa traditia crestina, sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, exista pana astazi credinta, ca acesti sfinti au fost 44.

Sarbatoarea Mucenicilor marcheaza inceputul anului agrar, celebrat la echinoctiul de primavara, hotar intre iarna si vara, intre zilele aprige ale Dochiei si zilele calduroase ale Mosilor. Traditia spune ca ogoarele si gradinile sa fie stropite cu agheasma, simbolul sanatatii si prosperitatii.

In toate zonele geografice femeile pregatesc 40 de figurine din aluat, numite sfinti sau mucenici, in functie de zona geografica. In Moldova, mucenicii sunt impletiti din aluat dospit in forma cifrei opt, simbolul echilibrului cosmic. Acestia sunt unsi cu miere, iar deasupra mucenicului se presara nuca macinata.

In Muntenia exista traditia prepararii mucenicilor cu zeama. Mucenicii sunt facuti tot din aluat, in forma cifrei opt, apoi deasupra se toarna un sirop preparat din apa, miere si mirodenii. Figurinele din aluat sunt simbolul mucenicilor, iar siropul aminteste de lacul inghetat, unde crestinii au primit cununa muceniceasca.

Dupa preparare, mucenicii se duc la biserica pentru a fi binecuvantati de preoti, iar primele portii de mucenici se impart saracilor, copiilor din vecini, apoi rudelor.

Tot in aceasta zi se impart cate 40 de nuci frumoase, in coaja, tinerilor casatoriti, pentru a avea o casnicie frumoasa, iar membrii familiei sa fie mereu sanatosi.

De asemenea, pentru a avea spor la bani, barbatii mananca seminte de floarea soarelui sau de dovleac. Acestia apreciaza sarbatoarea si prin obiceiul stravechi de a bea 40 de pahare de vin (chiar 44, dupa traditia geto-dacilor). Traditia spune ca portia de 40 sau 44 de pahare de vin simbolizeaza puterea si vigoarea, pentru ca vinul se transforma in timpul anului in sange si putere de munca.


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Bran Moeciu

Bran, Brasov
In 2012,Turnirul Cetatilor, aflat la cea de-a treia editie, se va desfasura in urmatoarele locatii: Rasnov 20-22 Iulie – Cetate, Brasov 3-5 August – Cetatuia, Bran 10-12 August – Platoul Ini ...

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site