1 Aprilie - Obiceiuri de Ziua Pacalelilor - Brasov, jud. Brasov

1 Aprilie - Obiceiuri de Ziua Pacalelilor
1 Aprilie - Obiceiuri de Ziua Pacalelilor

Informatii despre 1 Aprilie - Obiceiuri de Ziua Pacalelilor

Brasov, Brasov / 1 Apr 2013

1 Aprilie - Obiceiuri de Ziua Pacalelilor
1 Aprilie - Obiceiuri de Ziua Pacalelilor
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Din vechi timpuri, inca din secolul XVI, se stie ca 1 Aprilie este Ziua Pacalelilor, o zi in care se fac diferite farse.

Se spune ca aceasta zi a aparut in anul 1564 cand regele Carol al IX-lea al Frantei ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Atunci calendarul Iulian a fost inlocuit cu cel Gregorian.

De Anul Nou se obisnuia sa se imparta cadouri, astfel ca francezii au continuat sa trimita tot la 1 Aprilie felicitari de Anul Nou, in gluma si dupa 1564. In aceasta perioada a fost inventat si simbolul pestelui, trimis prima data sub forma de dulciuri, din zahar sau ciocolata.

La noi, sarbatoarea de 1 Aprilie a inceput sa fie tinuta din secolul XIX si se afla sub semnul fertilitatii.

Potrivit credintei, fetele care isi aleg sotii in aceasta zi vor avea parte de noroc si fericire in viata. Insa casatoria nu este de bun augur daca se oficiaza in aceasta zi in cazul barbatilor, superstitia fiind ca acestia se vor afla sub papuc toata viata.

Un obicei al sarbatorii era pastrat de barbatii care se deghizau in aceasta zi si se straduiau sa le impresioneze pe fete.

Ziua Pacalelilor este asociata si cu sosirea tarzie a primaverii la inceputul lui aprilie. Insasi natura joaca feste oamenilor, pacalind cu schimbari bruste si capricioase ale vremii.

Se spune ca farsele de 1 aprilie se fac pana la ora 12.00, altfel aduc ghinion celui care pacaleste. Acelasi lucru se intampla si daca nu se asteapta inceputul zilei si se fac glume mai devreme.

Prin urmare, ziua de 1 aprilie are rolul de a starni zambete si voie buna dar si pune la incercare rabdarea si ingeniozitatea multora dintre noi.


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Brasov si imprejurimi

Brasov, Brasov
Obceiurile de sarbatori inca sunt pastrate cu sfintenie de multi dintre noi. Datinile noastre sunt un bun de pret. Vreme de o luna, de la 6 decembrie la 6 ianuarie, se insiruie cadouri, mese, jocuri s ...
Brasov, Brasov
Se spune ca daca faci urari de bine, destinul ti se schimba in bine. La inceputul anului oamenii isi ureaza: „La multi ani!“, „Sanatate si numai bine!“, „An Nou fericit!“. Traditiile si o ...
Brasov, Brasov
Sfantul Ioan Botezatorul este una dintre figurile centrale ale crestinismului si islamului, predicator si botezator pe malurile raului Iordan, Inainte-mergatorul, vestitorul si botezatorul lui Iisus. ...

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site