Junii Brasovului, un spectacol unic in Romania - Brasov, jud. Brasov

Junii Brasovului, un spectacol unic in Romania
Junii Brasovului, un spectacol unic in Romania

Informatii despre Junii Brasovului, un spectacol unic in Romania

Brasov, Brasov / 22 Apr 2012

Junii Brasovului, un spectacol unic in Romania
Junii Brasovului, un spectacol unic in Romania Junii Brasovului, un spectacol unic in Romania Junii Brasovului, un spectacol unic in Romania
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Junii Brasovului reprezinta unul dintre cele mai frumoase, ample si interesante evenimente care au loc in orasul de la poalele Tampei. Scopul festivalului s-a pierdut in negura timpului, dar complexitatea obiceiurilor, izul medieval si latura artistica s-au pastrat pana in prezent. Junii, actorii principali ai manifestatiei, fac parte din sapte grupari specifice, fiecare cu propriile reguli, porturi si teluri.

Initial, sarbatoarea dura zece zile si incepea pe 25 martie, continua in Duminica Floriilor si apoi inca opt zile, incepand cu Duminica Pastelui. Astazi, evenimentul are loc in fiecare an, la o saptamana dupa sarbatoarea Pastelui, iar singurul moment pastrat din trecut este aruncarea buzduganului.

In ceea ce priveste scopul festivalului, nici macar batranii Brasovului nu mai stiu exact care era. Acesta putea sa fie un ritual de initiere pentru tineri sau la fel de bine putea marca un prilej de bucurie pentru ca romanii aveau voie sa intre liber in orasul sasesc Kronstadt, vechea denumire pentru Brasov. Cert este ca sarbatoarea Junilor Brasoveni continua sa fie organizata si asteptata cu nerabdare de turisti.

Daca vrei sa vezi ceva unic in tara, un eveniment spectaculos, care combina cu succes elemente precrestine si ritualuri crestine, trebuie sa asisti la eveniment. Vei putea vedea cat de bine reusesc junii sa ilustreze, intr-un mod elaborat, stravechiul mit al mortii si al renasterii rituale a timpului calendaristic.
Junii, imbracati in costumele populare specifice grupului de care apartin, se strang in Piata Unirii din Brasov si apoi defileaza calare pe strazile orasului, inconjurati de muzicieni si spectatori.

Pe urma, Junii ies din Brasov si se opresc la Pietrele lui Solomon. Acestea se afla in apropierea orasului, fiind asemenea unui amfiteatru natural, reprezantand un peisaj extraordinar.

Uimitor este ca unele dintre costumele purtate de Juni au o vechime ce depaseste un veac si jumatate, iar cele mai detaliate au pana la 40.000 de paiete cusute.   Junii sunt, de fapt, barbati, membrii unei cete de sine statoare, o organizatie proprie cu presedinte si secretar. In total, sunt sapte astfel de grupari: Junii Tineri, Junii Batrani, Junii Curcani, Junii Dorobanti, Junii Brasovecheni, Junii Albiori si Junii Rosiori.

Fiecare grup se supune unui singur set de reguli, poarta acelasi stil vestimentar si are alte obligatii in cadrul comunitatii. Cu ocazia festivalului Junilor, cu totii participa si serbeaza alaturi de localnici si turisti.

Junii Tineri reprezinta vechea ceata a feciorilor, sunt prezenti pe tot parcursul anului in ritualurile junilor si accepta numai barbati necasatoriti. Ii poti recunoaste dupa camasa alba, cu creturi, lunga peste genunchi, dupa haina si jacheta de culoare vanat-inchis, cu nasturi de argint sau suflati cu aur.
Interesant la aceasta grupare de juni este faptul ca obisnuiau sa formeze, cu ajutorul panglicilor decorative atasate la palariile celor trei conducatori, tricolorul.

Vataful avea trei panglici de culoare rosie, armasul mare avea doua galbene, in timp ce armasul mic, una albastra. Efectul optic era formarea drapelului romanesc, pe timpurile in care tricolorul era interzis in Transilvania.
Junii Batrani sunt barbati casatoriti, locuitori din zona Pe Tocile si poarta aceleasi haine ca si cei tineri. Singura diferenta este ca Junii Batrani nu au panglici la palarie.

In schimb, poarta tricolorul ca panglica la banduliera. Ei organizeaza parastasul Junilor, in ziua de Florii, la Biserica Sf Treime – Pe Tocile. Tot ei organizeaza si participa la mai multe petreceri campenesti (maialuri) si ofera celor prezenti, in schimbul unor donatii, cocarde cu tricolor (un fel de marturii).
Membrii Juniilor Curcani sunt barbati casatoriti, care poarta un costum similar cu cel al Junilor Batrani. Elementul distinctiv este caciula neagra, impodobita cu pene de curcan si sustinuta sub barbie de o curelusa subtire.

Junii Curcani organizeaza jocuri in fiecare an, de Sf. Petru si Pavel, la Crucea Musicoiului, o troita impresionanta. Printre atributiile acestor juni se numara si protejarea troitei din Grui si pe cea a lui Gheorghe Tanasiei.

Junii Dorobanti faceau parte, initial, din grupul Junilor Curcani, dar s-au desprins de acestia in 1924 si s-au constituit intr-un grup distinct. Membrii grupului poarta pe cap o caciula sura, asemanatoare cu aceea pe care o purta Mihai Viteazul. Pe caciula apare fara exceptie stema Tarii Romanesti. In randurile Dorobantilor sunt recrutati junii casatoriti, cu scopul organizarii unor mese campenesti la Crucea Dreptatii de la Fantanita Popii.

Junii Brasovecheni sunt o imitatie a Junilor Batrani, atat in protocolul organizarii, cat si in port, dar poarta pe cap o caciula simpla, cu tugui (varf). Ei sunt responsabili de petrecerile de la Foisorul din Brasovul Veche si de ingrijirea mai multor troite, printre care cea de la Palos si cea din Racadau.
Junii Albiori se diferentiaza de ceilalti prin camasile lungi, albe, impodobite cu fluturi aurii si cu motive romanesti. Albiorii poarta caciuli din blana alba si au un chimir lat, cusut cu motive traditionale romanesti. Acesti juni protejeaza troita cunoscuta sub denumirea de La ale doua Cruci. In prezent, contrar vechiului obicei, Junii Albiori incheie plutonul, in cadrul incolonarii catre Pietrele lui Solomon.

Junii Rosiori s-au desprins din randul Junilor Albiori si amintesc, prin costum si prin nume, de Razboiul de Independenta de la 1877. In procesiunea festiva, ei sunt imbracati cu cele mai frumoase haine: camasa alba, impodobita cu mii de paiete stralucitoare, din argint aurit, brau decorat cu fluturi aurii si caciula cu pompon rosu. Ei organizeaza, in fiecare an, serbarea de langa Troita de la Pietris.



#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Brasov si imprejurimi

Brasov, Brasov
Obceiurile de sarbatori inca sunt pastrate cu sfintenie de multi dintre noi. Datinile noastre sunt un bun de pret. Vreme de o luna, de la 6 decembrie la 6 ianuarie, se insiruie cadouri, mese, jocuri s ...
Brasov, Brasov
Se spune ca daca faci urari de bine, destinul ti se schimba in bine. La inceputul anului oamenii isi ureaza: „La multi ani!“, „Sanatate si numai bine!“, „An Nou fericit!“. Traditiile si o ...
Brasov, Brasov
Sfantul Ioan Botezatorul este una dintre figurile centrale ale crestinismului si islamului, predicator si botezator pe malurile raului Iordan, Inainte-mergatorul, vestitorul si botezatorul lui Iisus. ...

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site