Obiceiuri de Florii - Brasov, jud. Brasov

Obiceiuri de Florii
Obiceiuri de Florii

Informatii despre Obiceiuri de Florii

Brasov, Brasov / 28 Apr 2013

Obiceiuri de Florii
Obiceiuri de Florii Obiceiuri de Florii Obiceiuri de Florii
Apasati pe imagini pentru vizualizare
De Florii se sarbatoreste intrarea lui Iisus Hristos in Ierusalim. Ultima duminica dinaintea Pastelui este numita Duminica Floriilor, sarbatoarea fiind mai veche decat semnificatia ei crestina, cand in timpurile romane era dedicata Zeitei Flora.

Inainte de a intra in Ierusalim, Hristos l-a inviat pe Lazar. Invierea lui Lazar a devenit astfel simbolul invierii viitoare a neamului omenesc.

In ziua de Florii, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserica, pentru a-L intampina tainic pe Hristos. Ramurile sunt sfintite si puse la icoane si nu se renunta la ele decat atunci cand vin celelalte Florii. Oamenii le puneau si pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta sa rodeasca. Se spune ca abia acum pomii prind putere sa rodeasca, de aceea nu se planteaza inainte de Florii, fiind teama ca acestia sa nu ramana fara rod.

Cateva ramuri de salcie se dau si la vite ca sa manance, iar livezile si viile sunt impodobite pentru a da roade bogate.

Se spune ca asa cum va fi vremea in ziua de Florii, asa va fi si in ziua de Paste.

De Florii se sfarseste perioada Martisorului, astfel toate fetele si femeile care si-au legat de incheietura bratului un fir de martisor, la 1 Martie, acum il dezleaga si il leaga intre crengile unui copac inflorit.

In aceasta zi este bine sa se aerisiasca hainele, se se primeneasca obiectele din casa si fetele sa-si scoata zestrea afara in soare pentru a-si atrage ursitul.

Cine nu sarbatoreste asa cum se cuvine Floriile, se va umple de pistrui.

In Duminica Floriilor este interzis sa te speli pe cap, altfel parul va albi peste noapte. Fetele care vor sa-si intalneasca sufletul pereche trebuie sa fiarba busuioc in apa, la miezul noptii, iar cu aceasta apa sa se spele pe cap si apoi sa toarne apa la radacina unui copac inflorit. Insa toate astea pana la venirea zorilor!

Credinciosii care se impartasesc de Florii au mari sanse sa li se implineasca orice dorinta care si-o vor pune atunci cand se apropie de preot.

Incepand cu seara Floriilor se savarsesc deniile pana in Vinerea Mare, cand se canta Prohodul Domnului. Cuvantul denie vine de la slavonescul vdenie si inseamna priveghere sau slujba nocturna iar in Transilvania se intalneste cuvantul straste pentru denii, semnificand patima.

Asftel, incepe Saptamana Patimilor, perioada de la Florii pana in Sambata cea Mare inclusiv. Conform randuielilor canonice, in aceasta saptamana se ajuneaza pana spre seara.


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Brasov si imprejurimi

Brasov, Brasov
Obceiurile de sarbatori inca sunt pastrate cu sfintenie de multi dintre noi. Datinile noastre sunt un bun de pret. Vreme de o luna, de la 6 decembrie la 6 ianuarie, se insiruie cadouri, mese, jocuri s ...
Brasov, Brasov
Se spune ca daca faci urari de bine, destinul ti se schimba in bine. La inceputul anului oamenii isi ureaza: „La multi ani!“, „Sanatate si numai bine!“, „An Nou fericit!“. Traditiile si o ...
Brasov, Brasov
Sfantul Ioan Botezatorul este una dintre figurile centrale ale crestinismului si islamului, predicator si botezator pe malurile raului Iordan, Inainte-mergatorul, vestitorul si botezatorul lui Iisus. ...

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site