Ignatul - traditia taierii porcului - Breaza, jud. Prahova

Ignatul - traditia taierii porcului
Ignatul - traditia taierii porcului

Informatii despre Ignatul - traditia taierii porcului

Breaza, Prahova / 20 Dec 2012

Ignatul - traditia taierii porcului
Ignatul - traditia taierii porcului Ignatul - traditia taierii porcului Ignatul - traditia taierii porcului
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Taierea porcului in miez de iarna isi are originile in precrestinism, cand se obisnuia ca la sfarsit de an sa se faca sacrificii. Precrestinii sacrificau animalul pentru a oferi sangele sau Soarelui, pentru ca sa se mai intremeze, care pana la solstitiul de iarna isi pierdea din puteri.

Ritualul taierii porcului are loc in data de 20 decembrie si este pastrat cu sfintenie in multe zone din tara. Oamenii de la tara si nu numai, isi sacrifica porcul crescut pe parcursul anului, special pentru a imparti bucatele cu cei din familie si pentru a avea mancare pentru restul anului.

Numele de Ignat provine de la focurile pe care se sacrificau animalele (ignis=foc).

Ziua in care se taie porcul este un moment de sarbatoare in familie. Se spune ca in aceasta zi, daca cei saraci nu au un porc, trebuie sa taie alt animal.

Ziua incepe de dimineata, cand gospodarii scot animalul de sacrificiu in curte si pregatesc locul special pe care il vor afuma dupa taiere. Cei care sacrifica si asista la taierea porcului nu trebuie sa fie persoane miloase, pentru ca se spune ca porcul moare greu si carnea nu va fi buna. Batranii spun ca, in noaptea de dinainte de Ignat, animalele viseaza ca vor fi sacrificate.

Dupa ce porcul este parlit intreg, se trece la transarea si impartirea organelor si a carnii. Gospodina separa slanina, carnea, organele, picioarele si capul pentru a le prepara. Dupa taiere se bea tuica fiarta si vin, iar mai apoi, dupa ce treaba in gospodarie este gata, se serveste pomana porcului.

Din batrani se stie ca splina porcului de taiat este cel mai bun "oracol" de consultat in privinta naprasniciei iernii. Daca splina este groasa in partea dinspre capat, e semn de iarna grea, cu multa zapada, dar si de vara cu recolta bogata.

Daca insa splina este subtire, asta arata ca va fi iarna saraca in omat, geroasa, primavara va veni mai repede, dar anul nu va fi foarte imbelsugat.

Dupa ce porcul este transat, se cauta sa se vada daca in inima nu are sange "inghetat". Asta inseamna ca proprietarul va avea noroc la bani. Untura de porc negru este folosita la vraji

Unul dintre momentele unice ale taierii porcului este insemnarea mebrilor familiei care l-a crescut. Dupa taierea porcului, se face o cruce pe frunte cu sangele lui pentru a fi ferit de boli grave in urmatorul an. Se spune ca daca in momentul sacrificarii curge mult sange din el, vei avea un an imbelsugat, cu mesele pline de bunatati.

In ziua de Ignat nu se lucreaza. Exista o serie de superstitii pe care cei de la sate le tin si astazi. Daca cineva lucreaza altceva in ziua de Ignat, va cadea bolnav si va avea convulsii, la fel ca porcul cand este taiat. In ajun se fierbe grau din care mananca toti cei din casa, iar ce ramane se da pasarilor a doua zi in zori.

De boboteaza, femeile duc o parte din untura la preot pentru sfintire, iar apoi o pastreaza pentru a unge pe cei care sufera de junghiuri si dureri de picioare. De asemenea, cei care erau banuiti ca vor ajunge strigoi erau unsi cu untura de porc negru. In ajun de Ignat, vrajitoarele umbla sa "ia belsugul "caselor, iar gospodinele imprastie mei si grau in fata casei si a acareturilor.

Dupa ziua de Ignat si pana la Craciun femeilor le este interzis sa toarca. In schimb, acestea trebuie sa se pregateasca cu toate cele trebuincioase pentru masa de Craciun: sarmale, carnati, toba, lebar si alte bunatati din carne de porc, dar si prajituri la care se foloseste untura de porc. Mitul conform caruia untura nu este sanatoasa ar trebui contrazis: untura este de fapt un detoxifiant pentru organism, atata timp cat este proaspata si nu prajita.


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Valea Prahovei

Nu sunt alte evenimente in zona in aceasta perioada

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site