Expozitia Razboiul impotriva taranimii. Anul colectivizarii - Bucuresti, jud. Bucuresti

Expozitia Razboiul impotriva taranimii. Anul colectivizarii
Expozitia Razboiul impotriva taranimii. Anul colectivizarii

Informatii despre Expozitia Razboiul impotriva taranimii. Anul colectivizarii

Bucuresti, Bucuresti / 21 Dec 2012 / 20 Feb 2013

Expozitia Razboiul impotriva taranimii. Anul colectivizarii
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Expozitia Razboiul impotriva taranimii. Anii colectivizarii (1949 – 1962) are loc in perioada21 decembrie 2012 – 5 mai 2013, la Muzeul National al Taranului Roman - Sala Oaspeti.

Prin aceasta expozitie Muzeul National al Taranului Roman isi implineste astazi o datorie istorica, aceea de a crea o expozitie pe tema colectivizarii, care este experienta-limita a taranimii romane in secolul XX.

Sensul adanc si atroce al experimentului social comunist este scos in evidenta, precum si rezistenta ai supravietuirea taranimii in aceste conditii istorice extreme, pentru a putea avea tabloul general al unei societati aflate intr-un proces de transformare fara precedent.

Colectivizarea a fost o operatiune care tine de represiune si de furtul proprietatii particulare pentru formarea proprietatii de stat si cooperatiste. Telul final a fost formarea unei clase de muncitori agricoli „eliberati” de orice constiinta istorica, capabili sa produca hrana pentru intreaga societate comunista.

Taranimea a fost pentru comunism, clasa cea mai inapoiata, cea mai refractara schimbarii revolutionare, clasa care poarta cu sine cele mai multe reziduuri istorice, economice, culturale, religioase si etnice. Modernitatea comunista priveste taranul insusi ca pe un reziduu istoric care trebuie eliminat, anihilat in substanta sa. Taranul poarta, din punctul de vedere al comunismului, toate bolile metafizice si istorice posibile, este religios, este legat de pamant, este conservator. Astfel, colectivizarea este totodata un proces de curatare si de reeducare, de reconstructie a tesutului social prin interventia represiva a politicului.

Curatori: Mihai Gheorghiu, Irina Hasnas Hubbard, Maria Mateoniu, Vlad Columbeanu
Consultant stiintific: Cosmin Budeanca

Expozitia poate fi vizitata, pana pe 5 mai 2013, de Marti pana Duminica, intre orele 10.00 si 18.00.


Sursa


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Muntenia

Bucuresti, Bucuresti
In fiecare an, in a doua zi de marti din luna octombrie, se celebreaza Ziua Europeana a Parintilor . ...

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site