Sovata, Informatii despre Sovata

Sovata


Localitate din judetul Mures (zona turistica Tinutul Secuiesc)



Sovata este o statiune balneara unica in Europa datorita lacului salin helioterm Ursu calitatilor balneoclimaterice pe care le ofera turistilor.

Orasul Sovata este situat la 60 km de Targu Mures, pe cursul superior al raului Tarnava Mica, in Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Munţilor Gurghiu (Carpatii Orientali).

Sovata este inconjurata de dealurile Cireselu (912 m), Capela (720m), Bechis (1.079 m), de Dealul Mic si Muntele de Sare si curios, dat fiind faptul ca se gaseste pe un munte de sare, este acoperita de paduri de fagi batrani, de stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi si mesteceni. Statiunea are o clima subalpina, cu veri racoroase (18,5°C in iulie) si ierni blande (-3,5°C in ianuarie).





Factori de cura si indicatii terapeutice Sovata


Afectiuni tratate

Renumele Sovatei se datoreaza lacurilor Ursu (46.000 m2), Alunis (9.000 m2), Verde (5.000 m2), Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, cu ape clorate (cu concentratie mare- de la 40 la 250 gr/litru) si sodice, prezentand fenomene heliotermale (vara, temperatura apei variaza in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata, apa calda fiind protejata de un strat de apa proaspata provenita din raulete, care nu se amesteca cu apa sarata, ci se mentine la suprafata, actionand ca un izolator termic).

Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adancime), cel mai mare lac heliotermal, sa varieze intre 10-20°C la suprafata, 30-40°C la adancimea de 1 m, si 40-60°C la adancimea de 1,5 m.

Statiunea este indicata in principal pentru tratamentul bolilor ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica, sterilitate) dar si pentru afectiuni degenerative, inflamatorii si reumatismale (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroza, poliartroza, dureri articulare, tendinite, tendimiozita, poliartrita scapulohumerala), stari posttraumatismale (dupa operatii vindecate la articulatii, muschi, oase, dupa luxatii si entorse), pentru boli ale sistemului nervos periferic (pareze usoare, sechele ale poliomielitei, polinevrite), tulburari endocrine (hipotiroidie, urmare unui tratament endocrinologic), boli cardiovasculare (ulceratii, acrocianoza).

Statiunea Sovata beneficiaza de dotari multiple (pentru bai calde, in cada sau bazin, cu apa minerala sarata prelevata din lacuri; pentru tratamente ginecologice si impachetari cu namol cald; bazine pentru kinetoterapie, instalatii pentru electroterapie si hidroterapie; saune; sali de gimnastica medicala; plaje pe malul Lacului Ursu si Lacului Alunis).



Activitati turistice Sovata


Sovata activitati outdoor

Pe langa tratamentele balneo-climaterice, turistii care opteaza pentru un sejur in Sovata au si alte posibilitati de petrecere a timpului liber.

Cu toate ca nu se afla la o altitudine foarte inalta (aproximativ 600 metri), in Sovata se pot practica sporturi de iarna. Impatimitii schiului vor descoperi o partie excelenta, dotata cu telescaun, la 6 km de statiune.

O alta alternativa ar mai fi canotajul, excursiile la Lacul Rosu (75 km), Salina din Praid (6 Km), bazarul de arta populara de la Corund (12 km) sau la Pastravaria Câmpul Cetăţii (10 km).



Cai de acces Sovata


Sovata cai de acces

Drumul pana la Sovata este lung, dar peisajele desprinse parca din cartile cu ilustrate compenseaza din plin distanta de 346 km (Bucuresti-Sovata).
Cel mai frumos drum, cu sosele impecabile si serpentine de dificultate medie, este prin Piatra Neamt (DN 13 Odorheiu Secuiesc – Tg. Mures), cu popasuri obligatorii la barajul Bicaz, Cheile Bicazului si Lacul Rosu.

Pentru cei care aleg sa vina cu trenul, singurele rute puse la dispozitie de CFR sunt Medias-Praid, cu oprire in Gara Sovata si Blaj-Tarnaveni-Sovata.
© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site