Deva, Informatii despre Deva

Deva


Localitate din judetul Hunedoara (zona turistica Transilvania)



Deva, resedinta judetului Hunedoara, este situat pe Mures, la poalele muntilor Apuseni si Poiana Rusca. Orasul, numit in maghiara Deva si in germana Diemrich, are o populatie de 75.000 de locuitori.

Economia asezarii este in restructurare pentru ca multe din intreprinderile de minerit si-au inchis portile. Cercetarile arheologice au scos la iveala in arealul Devei urme de locuire care dateaza din neolitic. Prima atestare documentara are loc in 1269.

In acest interval s-a ridicat si puternica cetate care domina si astazi orasul, precum si casa nobilara. Resedinta voievodala din 1307, Deva cunoaste o puternica dezvoltare in timpul lui Iancu de Hunedoara. O alta faza prospera din istoria asezarii are loc in secolul XIX. Principalul punct de atractie, in afara de cetate, il constituie Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane.






Evenimente locale Deva


Congresul Anual al Societatii de Geografie la Deva

In perioada 12-14 iunie 2009, a avut loc la Deva, Congresul Anual al Societatii de Geografie, eveniment cultural si stiintific de marca pentru viata spirituala din judetul Hunedoara.

Tema evenimentului stiintific a fost: Mediul geografic – protectie si conservare. Cei prezenti au participat in prima zi la o aplicatie practica pe traseul Deva – Brad – Abrud – Rosia Poieni – Rosia Montana –Tebea (Panteonul motilor).

Manifestarea s-a desfasurat apoi pe cinci sectiuni: geografie fizica, geografia populatiei si asezarilor umane, geografie economica, geografia mediului si geografia si educatia prin geografie in invatamantul preuniversitar.

S-a tras un semnal de alarma in ceea ce priveste situatia precara a mediului, evidentiindu-se efectele si urmarile nocive produse asupra vietii pe pamant, prin activitati umane necontrolate. Chiar daca preocuparile de zi cu zi ne fac sa uitam sa respectam mediul, mai sunt totusi oameni care ne amintesc ca pamantul ne mai suporta.




Cai de acces Deva


Cum ajungi la Deva

Poarta din sud-est localizata la intrarea dinspre localitatea Santuhalm, pe DN7, este marcata printr-o poarta simbolica realizata din ciment, innobilata cu elemente decorative artistice. Pentru fluidizarea traficului auto, s-a realizat o noua cale de acces in oras precum si un sens giratoriu, motiv pentru care si poarta de intrare a fost modificata.

Cu ocazia sarbatoririi a 700 de ani de la prima atestare documentara a municipiului Deva (1269-1969), pe dealul din stanga acestei porti a fost inscriptionat din puieti de brad cifra 700. In anul 2008 la intrarea dinspre sud-est in Deva, s-au construit si dat in folosinta hypermarketul REAL si magazinul PRAKTIKER.

Poarta de nord a orasului este localizata tot pe DN7 in partea dinspre Brad. La intrarea in municipiu, pe partea stanga, este depozitat un munte de steril provenit de la "Uzina de preparare a minereurilor". Intrarea in oras se face pe soseaua de centura din stanga, sau pe drumul din dreapta prin unitatea urbanistica Viile Noi, pe strada Horia, strada pe care gaseste complexul hidroterapeuric Baia Sarata. Localizata aproape de strada Horia, in partea dreapta, se poate vedea Cetatea.

O a treia intrare in municipiu se face prin Gara Deva.
© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site