Buzdugan de spice la Dragus - Dragus, jud. Brasov

Buzdugan de spice la Dragus
Buzdugan de spice la Dragus

Informatii despre Buzdugan de spice la Dragus

Dragus, Brasov / 20 Iul 2012

Buzdugan de spice la Dragus
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Buzduganul de spice este un obicei traditional pentru satul Dragus, judetul Brasov si se sarbatoreste neintrerupt de 50 de ani, fara a fi modificat in vreun fel.

Pentru plugari, secerisul inchide un ciclu ce incepe la 9 martie, in ziua echinoctiului de primavara pe stil vechi. Lumea satelor isi are reperele intr-un Calendar Taranesc care nu a fost influentat de trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian. Momentele astrale se-mpletesc cu mosteniri pagane din vremuri precrestine, alaturi de sarbatori religioase si obiceiuri desprinse din viata pastorilor sau din ciclul muncilor agrare.

Buzduganul de la Dragus este o forma specifica locului a cununii seceratorilor, asa cum doar aici se poarta ciucurul rosu sau ros-albastru ca podoaba la clop. Grupuri de tineri se intalnesc pe camp si aduna spicele din care apoi fetele impletesc o cununa. Aceasta e asezata pe un suport de lemn numit buzdugan. Infiferent de geometria acestuia, el poarta semnul crucii, iar la baza lui se prind stergare curate. Buzduganul e purtat in fruntea alaiului care se-ntoarce-n sat, la fel ca praporii unui cortegiu religios. Simbolul este puternic si arata recunostinta inchinata Cerului pentru recolta adunata, iar curatenia stergarelor semnifica puritate, la fel ca gestul simplu al seceratorilor care, inainte de a incepe munca, se spala pe maini si se usuca tot cu un stergar curat.

Frumusetea obiceiului cununii de spice sta chiar in faptul ca a pornit de la realitate. Atunci cand un gospodar era ajutat sa termine secerisul, munca se-ncheia cu alcatuirea cununii. Cu ea in frunte, seceratorii se-ntorceau in sat, iar pe traseul catre casa gazdei erau stropiti cu apa de catre unii dintre localnici. Nimeni nu se supara, se auzeau rasete si chicoteli, pentru ca stropii ce pica pe spice trebuie s-aduca rod si-n anul ce va veni, iar pentru seceratori sunt o urare de sanatate si vigoare. Gazda, cel care a fost ajutat sa termine secerisul ii asteapta pe cosasi cu colac pe masa si-i cinsteste cu mancare si bautura, dupa ce primeste cununa. Apoi se aud cantece si se-ncinge jocul.


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Fagaras

Nu sunt alte evenimente in zona in aceasta perioada

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site