Ziua nationala a Turismului Rural la Fundata - Fundata, jud. Brasov

Ziua nationala a Turismului Rural la Fundata
Ziua nationala a Turismului Rural la Fundata

Informatii despre Ziua nationala a Turismului Rural la Fundata

Fundata, Brasov / 8 Apr 2012

Ziua nationala a Turismului Rural la Fundata
Ziua nationala a Turismului Rural la Fundata Ziua nationala a Turismului Rural la Fundata Ziua nationala a Turismului Rural la Fundata
Apasati pe imagini pentru vizualizare
In fiecare an de Florii, la Fundata se sarbatoreste Ziua Nationala a Turismului Rural. Sarbatoarea este deschisa de preotul din localitate prin sfintirea crengutelor de salcie, un obicei stravechi de Florii.

Evenimentul cuprinde demonstratii ale mesterilor populari (tesut, tricotaje, tors, broderie), diferite expozitii cu obiecte de carte si fotografie veche, expozitii de arta populara, degustari de produse traditionale, dintre care nu lipseste cunoscutul bulz ciobanesc de la Fundata, branza in coaja de brad, telemeaua, casul afumat, urda si gogosile de post.

De asemenea, va avea loc o parada a portului popular si un spectacol sustinut de ansamblurile folclorice Sub cetina bradului (Fundata), Poarta Dorului (Bran Moeciu) si Florile Rucarului (Rucar).

Iisus Hristos a intrat in Ierusalim, in ziua de Florii, cu cinci zile inainte de patimile Sale. Intrarea Domnului este singurul moment din viata Sa de pe pamant in care a acceptat sa fie aclamat ca imparat. Toti cei care se aflau in cetatea Ierusalimului l-au intampinat cu ramuri de maslin, strigand: Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului!

Ziua de Florii este numita si Ziua Florilor, stalparilor sau vlastarilor si se considera ca fiind inceputul sarbatorilor pascale. Cei care poarta numele de flori, inca de pe vremea romanilor, se sarbatoreau prin petreceri, chiar daca sunt in Postul Pastelui. Se spune ca asa cum va fi vremea in ziua de Florii, asa va fi si in ziua de Paste. Floriile mai sunt numite si Nunta urzicilor, pentru ca in aceasta zi urzicile infloresc si nu mai sunt bune de mancat.

In Duminica Floriilor, in bisericile ortodoxe, se binecuvanteaza ramurile de salcie. In popor exista credinta ca salcia are puteri miraculoase: alunga duhurile necurate iar animalele si pamanturile sunt ferite de lucrarea duhurilor rele. Ramurile de salcie se stropesc cu apa sfintita, iar crestinii impodobesc icoanele si ferestrele cu ele. Ramurile sfintite se pastreaza peste an, fiind folosite la vindecarea diferitelor boli.

In popor, in ziua de Florii, se spune ca cine nu serbeaza ziua aceasta se va umple de pistrui, cine se spala pe cap va albi iar cel care se impartaseste de Florii are mari sanse sa i se implineasca orice dorinta isi va pune.

De Florii este dezlegare la peste.


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Bran Moeciu

Bran, Brasov
In 2012,Turnirul Cetatilor, aflat la cea de-a treia editie, se va desfasura in urmatoarele locatii: Rasnov 20-22 Iulie – Cetate, Brasov 3-5 August – Cetatuia, Bran 10-12 August – Platoul Ini ...

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site