Cetatea Gurghiului

Cetatea Gurghiului vezi pe harta Cetatea Gurghiuluivezi pe harta

Informatii despre Cetatea Gurghiului

Localizare: Transilvania > Gurghiu Subcategorie: Cetate

Cetatea Gurghiului
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Construita ca orice alta cetate pe coasta unui deal, pentru a domina zona si pentru a o supraveghea, Cetatea Gurghiu se pare ca dateaza din perioada feudala, cand ungurii au patruns in Transilvania. Dar, la fel ca si celebra cetate sighisoareana, conform unor izvoare literare, si aceasta a fost ridicata pe ruinele unui fost castru roman.

Unele surse sustin faptul ca fortareata romana, numita "Capora", ar fi facut parte din lantul de castre romane din regiunea muntilor Caliman si Gurghiu, avand rolul de a apara Dacia rasariteana.
Dupa retragerea romanilor din Dacia, atat edificiul de pe valea Gurghiului, cat si cele de la Brancovenesti si Calugareni, ar fi devenit nişte ruine.

Cetatea a servit adesea ca resedinta favorita a principiilor Transilvaniei. De aici s-au emis documente importante servind uneori ca loc de adunare a Dietei Transilvaniei.
Situarea geografica in imediata proximitate a unor domenii de vanatoare importante (păduri de cerbi, mistreţi respectiv urşi precum şi micro-climatul favorabil montan cu proprietati curative datorita aerului de munte, a facut din Gurghiu un constant loc de peregrinaj mai ales a magnatiilor medievali maghiari si habsburgici.

La nord de cetate se afla un castel in stil baroc, avand elemente renascentiste, care are mai multe faze de constructie. Castelul in forma sa actuala dateaza din secolul al XVII-lea.
In prezent se pastreaza drumul de acces medieval spre cetate, zidul sud - estic care in unele portiuni are o inaltime de aproximativ 15 m, fundatiile a doua bastioane care ajung la o inaltime de aproximativ 4 - 5 m. In vestul cetatii se pastreaza un sant de aparare care desparte capatul cetatii de curtea mare a fortificatiei, zidurile de incinta cu inaltimea de 8 m, doua contraforturi.

Alte obiective turistice din zona sunt: Castelul Bronemissza, Stejeretul de la Mociar, Parcul Dendrologic, Poiana Narciselor etc.






Cetatea Gurghiului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Cetatea Gurghiului ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Gurghiu

Coordonate GPS: 46.7749481,24.8547401




Vezi si alte obiective turistice din Gurghiu

Baile sarate Jabenita se afla la poalele muntilor Gurghiu, intre oraselul Gurghiu si comuna Solovastru, judetul Mures. Depresiunea fiind bogata in zacaminte de sare, microstatiunea Baile sarate Jaben
Castelul Rakoczi - Bornemisza este situat in comuna Gurghiu, din depresiunea atestata documentar inca din anul 1248. Edificiul a fost inaltat in anul 1773 si este format din Castelul Rakoczi, o capela
Gurghiu este o comună mureşană situată pe râul cu acelaşi nume, din apropierea Reghinului. Accesul se face pe DJ 153 C, fie dinspre Reghin, fie dinspre Remetea. Turiştii ce doresc să vizitez
Cu greu poţi găsi mai multe locuri frumoase la un loc decât în comuna Gurghiu, judeţul Mureş. De la vestigii istorice până la rezervaţii naturale, găseşti de toate aici. Ai castelul Borne


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site