Complexul Muzeal National Moldova

Complexul Muzeal National Moldova
Complexul Muzeal National Moldova vezi pe harta Complexul Muzeal National Moldovavezi pe harta

Informatii despre Complexul Muzeal National Moldova

Localizare: Moldova > Iasi Subcategorie: Muzeu

Complexul Muzeal National Moldova
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Palatul Culturii- palat al muzeelor, efigie a orasului Iasi - Palatul Culturii, recunoscut ca efigie a orasului Iasi, a fost construit in still neogotic si a reprezentat una din ultimele expresii ale romantismului in arhitectura oficiala.

Desi nu este construit peste temelii antice, dupa cum se presupunea la inceputul secolului al XX-lea, Palatul se inalta, in parte, peste ruinele curtilor domnesti medievale, mentionate documentar in 1434.

Au fost folosite, partial, si temeliile vechiului palat (neoclasic) din vremea voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812), refacut de Mihail Sturza (1841-1843) si demantelat in 1904.

De la aceasta constructie a mostenit Palatul legenda celor 365 camere, corespunzatoare zilelor anului.

Edificiul, ridicat intre 1906-1925, este creatia cea mai insemnata a arhitectului roman I.D. Berindei, format la scoala pariziana.

Din punct de vedere decorativ, in holul central se remarca un mozaic figurativ in care sunt dispuse concentric diverse reprezentari de bestiarum gotic: acvila bicefala, dragonul, grifonul, leul.

Deasupra holului se gaseste un luminator in care, initial, a fost amenajata o sera.

In ciuda aspectului arhaicizant, la construirea Palatului, blocurile de piatra au fost inlocuite cu materiale usoare si mult mai putin costisitoare.
In plus, la decorarea unor sali, s-a folosit in premiera un material brevetat de Henri Coanda, denumit bois-ciment si care imita lemnul de stejar.
Remarcabile sunt si elementele de feronerie decorativa, care se pot admira, de exemplu, la usile de la Sala Voievozilor.

Cladirea a fost, de asemenea, dotata cu facilitati ultramoderne pentru epoca respectiva, cum ar fi iluminatul electric, incalzitul (pneumatic), ventilatiile, termostatele, aspiratoarele, care porneau toate de la subsol, unde se afla centrala masinilor.

De asemenea, tinand cont de cele 14 incendii care au afectat cladirile anterioare Palatului, Berindei a ignifungat lemnaria podului cu un produs intitulat orniton, pentru acoperis utilizand un material special, denumit eternita.

Cladirea, inaugurata pe 11 octombrie 1925 a servit drept Palat Administrativ si de Justitie pana in 1955 cand a fost destinat gazduirii unora din cele mai de seama institutii culturale ale orasului Iasi, reunite astazi sub denumirea de Complexul National Muzeal Moldova Iasi.

Sursa: site-ul oficial


Complexul Muzeal National Moldova este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Complexul Muzeal National Moldova ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Iasi

Coordonate GPS: 47.1573334,27.5871372




Vezi si alte obiective turistice din Iasi

Manastirea Trei Ierarhi se afla in centrul traditional al Iasului, pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, in apropiere de Palatul Culturii. Manastirea Trei Ierarhi este unul dintre cele mai interesa
Biserica Banu este un lacas de cult din Iasi, situat pe strada Lapusneanu. A fost construita in anul 1800 de catre mitropolitul Iacob Stamati, pe locul unei biserici de lemn ridicata in anul 1709 de c
La data de 21 septembrie 1868 s-a semnat actul de concesiune pentru construirea si exploatarea caii ferate de la Suceava la Roman, cu ramificatie la Iasi si Botosani. Vechea gara din Iasi, denumita s
Biserica Doamnelor – Sfintii Atanasie si Chiril ai Alexandriei – este o biserica ortodoxa amplasata in centrul vechi al orasului Iasi, construita intre anii 1672-1674. Biserica este realizata in
Rezervatia Naturala Valea lui David se afla pe coasta dealului La Cosari, langa Uricani, judetul Iasi si cuprinde o pajiste multiseculara, cu fanete ce apartin regiunii de silvostepa din nordul Moldov


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site