24 Ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Romane - Iasi, jud. Iasi

24 Ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Romane
24 Ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Romane

Informatii despre 24 Ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Romane

Iasi, Iasi / 24 Ian 2013

24 Ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Romane
24 Ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Romane 24 Ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Romane 24 Ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Romane
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Primul pas important pe calea infaptuirii statului national unitar roman a fost facut la data de 24 Ianurie 1859 prin Unirea Principatelor Romane, numita si Mica Unire.

Personalitate marcanta a istoriei Romaniei, Alexandru Ioan Cuza a fost cel care a facut posibil acest lucru, fiind ales mai intai Domn al Moldovei la data de 5 Ianurie la Iasi, pentru ca la 24 Ianurie sa fie ales si Domn al Munteniei, la Bucuresti.

Lucrarile Adunarii Elective au avut loc intr-o atmosfera incendiara, cladirea din Dealul Mitropoliei din Bucuresti fiind inconjurata de mii de oameni. In noaptea de 23 spre 24 ianuarie, membrii Partidei Nationale s-au reunit la hotelul ”Concordia” din Bucuresti unde, pentru prima oara, s-a formulat cu voce tare ceea ce pana atunci fusese doar o dorinta: alegerea lui Cuza ca domn al ambelor Principate - Moldova si Muntenia.

In dimineata de 24 ianuarie 1859, la ora 11.00, cand lucrarile Adunarii au fost reluate, Vasile Boerescu a cerut o sedinta secreta in cadrul careia a precizat: ”A ne uni asupra principiului Unirii este a ne uni asupra persoanei ce reprezinta acest principiu. Aceasta persoana este Alexandru Ioan Cuza, domnul Moldovei! Sa ne unim asupra acestui nume si posteritatea ne va binecuvanta, tara ne va intinde mainile si constiinta noastra va fi impacata ca ne-am implinit… o dorinta sfanta”. Deputatii au jurat ca vor vota in unanimitate pe domnul Moldovei, toate cele 64 de buletine purtau numele lui Cuza, unele avand si urari adresate domnitorului: ”spre marirea patriei”, ”spre fericirea romanilor”. Imediat rezultatul a fost adus la cunodtinta multimii de pe Dealul Mitropoliei.

Dupa ce a fost ales Domnitor, Cuza a dus o sustinuta activitate politica si diplomatica pentru recunoasterea unirii de catre puterea suzerana si puterile garante. Ulterior, urma desavarsirea unirii Principatelor Romane pe calea infaptuirii unitatii constitutionale si administrative, care s-a realizat in ianuarie 1862, cand Moldova si Tara Romaneasca au format un stat unitar, adoptand oficial, in anul 1862, numele de Romania, cu capitala la Bucuresti, cu o singura adunare si un singur guvern.

In anul 1866, Cuza a fost obligat sa abdice de catre o larga coalitie a partidelor vremii, denumita si Monstruoasa Coalitie, din cauza orientarilor politice diferite ale membrilor sai, care au reactionat astfel fata de manifestarile autoritare ale domnitorului.

Alexandru Ioan Cuza si-a petrecut restul vietii in exil, locuind majoritatea timpului la Paris, Viena si Wiesbaden. A incercat sa revina in tara ca persoana privata, dar cererile sale repetate s-au lovit de refuzul domnitorului Carol I. A fost inmormantat initial la Biserica Domneasca de langa Palatul Domnesc de la Ruginoasa, conform dorintei sale, iar dupa cel de-al doilea razboi mondial, osemintele sale au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iasi.


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Moldova

Nu sunt alte evenimente in zona in aceasta perioada

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site