Inaltarea Domnului - obiceiuri - Iasi, jud. Iasi

Inaltarea Domnului - obiceiuri
Inaltarea Domnului - obiceiuri

Informatii despre Inaltarea Domnului - obiceiuri

Iasi, Iasi / 13 Iun 2013

Inaltarea Domnului - obiceiuri
Inaltarea Domnului - obiceiuri Inaltarea Domnului - obiceiuri Inaltarea Domnului - obiceiuri
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Ziua Inaltarii Domnului este praznuita la 40 de zile dupa Inviere si mai este cunoscuta si cu numele de Ispas sau de Pastele Cailor.

Inaltarea se sarbatoreste in joia din saptamana a VI-a, dupa Pasti iar anul acesta se sarbatoreste in data de 13 Iunie. In aceasta zi crestinii se saluta cu "Hristos S-a inaltat!” si "Adevarat S-a inaltat!”.

Hristos S-a inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, in vazul Apostolilor si a doi ingeri. Ingerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca acestia sa nu se lase coplesiti de durerea despartirii.

Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca. In aceasta zi, se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului.

Crestinii se pregatesc de zor pentru aceasta sarbatoare. Casele si mormintele sunt impodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leustean. Se fac pomeni pentru morti, impartindu-se mai ales paine calda, branza, ceapa verde si rachiu. Sunt marcate vitele si se taie mieii. Este ultima zi in care se mai pot rosi oua.

De Inaltarea Domnului, batranii isi leaga frunze de nuc peste brau, spunand ca este benefic, pentru ca insusi Mantuitorul le purta in momentul Inaltarii la cer.

Flacaii si fetele de maritat se duc in padure pentru a culege frunze de alun, pe care le folosesc pentru noroc in dragoste.

Batranii cred ca oamenii care mor in preajma acestei sarbatori ajung in Rai. Pentru o recolta bogata, semanatorile trebuiesc facute pana de Inaltare.

Sursa


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Moldova

Nu sunt alte evenimente in zona in aceasta perioada

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site