Pelerinaj la Sfanta Parascheva - Iasi, jud. Iasi

Pelerinaj la Sfanta Parascheva
Pelerinaj la Sfanta Parascheva

Informatii despre Pelerinaj la Sfanta Parascheva

Iasi, Iasi / 14 Oct 2013

Pelerinaj la Sfanta Parascheva
Pelerinaj la Sfanta Parascheva Pelerinaj la Sfanta Parascheva Pelerinaj la Sfanta Parascheva
Apasati pe imagini pentru vizualizare
An de an, strazile din Iasi se impanzesc de credinciosi ce vin din toate colturile tarii pentru a atinge moastele Sfintei Parascheva, maica tuturor faptelor bune. Fiecare credincios poarta in suflet o rugaciune si speranta ca aceasta le va fi ascultata.

Sfanta Parascheva de la Iasi este pomenita de catre Biserica Ortodoxa Romana pe 14 octombrie si este cea mai cunoscuta dintre toti sfintii ale caror moaste se afla in tara noastra.

Mii de pelerini se aduna la Catedrala Metropolitana cu cateva zile inainte de sarbatorirea praznicului din 14 octombrie. Acestia ajung mai devreme pentru a se asigura ca ajung sa atinga si sa se inchine la Sfintele Moaste.

Preotii depun racla Sfintei Cuvioase pe platoul din fata Catedralei, unde pelerinii se inchina.

Cuvantul grecesc paraskevi inseamna "a cincea zi a saptamanii, vineri". In traditia populara "Sfanta Vineri" era considerata stapana peste lumea femeilor, indeletnicirile acestora (cusutul, torsul, tesutul) fiind controlate de ea.

Sufletul si viata Sfintei Preacuvioasei Parascheva au fost ghidate dupa trei mari virtuti: ingereasca feciorie, milostenia (adica lepadarea de cele pamantesti) si dumnezeiasca rugaciune.

Sfanta Parascheva s-a nascut in Tracia, in apropiere de Constantinopol (azi Istanbul), in secolul al XI-lea. Inca de la varsta de 10 ani, Cuvioasa Parascheva a inceput sa-si daruiasca hainele sale saracilor, dupa ce a auzit intr-o biserica, cuvintele Mantuitorului: "Oricine voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34).

Dupa cativa ani s-a retras in pustie, oprindu-se la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, timp de cinci ani, apoi a plecat la Ierusalim, la o manastire de calugarite, in pustiul Iordanului.

Intr-o noapte, pe cand avea 25 de ani, un inger i-a spus in vis, sa se reintoarca in locurile parintesti: "Sa lasi pustia si la mosia ta sa te intorci, ca acolo ti se cade sa lasi trupul pamantului si sa treci din aceasta lume catre Dumnezeu, pe Care L-ai iubit". A fost ingropata ca o straina.

Potrivit traditiei se spune ca un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat in mare. Valurile l-au aruncat la tarm, iar un sihastru care traia acolo, a rugat pe niste crestini sa-l ingroape dupa randuiala crestineasca. Sapand deci o groapa, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit si plin de mireasma. Cu toate acestea, au pus alaturi de ea si trupul corabierului. Dar in noaptea urmatoare, unuia din crestinii care sapasera groapa, cu numele Gheorghe, i s-a aratat in vis o imparateasa, sezand pe un scaun luminat si inconjurata de ingeri, iar unul dintre acestia il mustra pentru ca n-a scos din groapa trupul Cuvioasei Parascheva. Iar imparateasa pe care o vazuse in vis "si care nu era alta decat Cuvioasa Parascheva" i-a poruncit sa ia degraba trupul ei si sa-l aseze undeva la loc de cinste.

Credinciosii au inteles ca este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormant si l-au asezat in biserica Sfintii Apostoli din Kallicrateia. Indata au avut loc vindecari minunate in urma rugaciunilor care se faceau langa cinstitele sale moaste.

In anul 1238, in ziua de 14 octombrie, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate la Tarnovo, fiind asezate in Biserica cu hramul Maicii Domnului.

Moastele Cuvioasei au ajuns la Iasi in vremea domniei lui Vasile Lupu. Acesta ctitorind biserica "Sfintii Trei Ierarhi" a facut demersurile necesare la Patriarhia din Constantinopol ca moastele Sfintei Parascheva sa fie stramutate la Iasi. Au fost platite toate datoriile Patriarhiei Ecumenice, si astfel, patriarhul Partenie I si membrii Sinodului au hotarat sa-i ofere, drept recunostinta, moastele Cuvioasei.


Aici puteti gasi si optiuni de cazare


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Moldova

Nu sunt alte evenimente in zona in aceasta perioada

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site