Vestigiile cetăţii Miko

Vestigiile cetăţii Miko vezi pe harta Vestigiile cetăţii Mikovezi pe harta

Informatii despre Vestigiile cetăţii Miko

Localizare: Tinutul Secuiesc > Miercurea Ciuc Subcategorie: Ruine

Vestigiile cetăţii Miko
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Cetatea sau castelul Miko se află în Piaţa Cetăţii din Miercurea Ciuc şi este monumentul cu care se mândreşte acest oraş harghitean, fiind edificiul renascentist cel mai bine conservat din Secuime.

După o istorie de mai bine de 400 de ani, în care a schimbat numeroşi stăpâni şi a îndeplinit diverse funcţii, astăzi este gazda Muzeului Secuiesc.

Construcţia cetăţii demarează la început de secol XVII, fiind ideea consilierului regal Miko Ferenc, numele acestuia rămânând şi castelului peste veacuri.

Domeniul pe care este ridicată cetatea a fost un dar de la principele Transilvaniei Gabriel Bethlen.

Prima atestare documentară a castelului datează de la 1631. Câţiva ani mai târziu, cetatea trece în proprietatea judelui suprem al scaunului Ciucului, Damokos Tamás, iar apoi în 1659 în stăpânirea lui Petki István.

După doi ani, castelul este distrus de un incendiu provocat de invazia trupelor turco-tătare în judeţul Ciucului.

În prima parte a secolului XVIII, cetatea Miko este reconstruită de către generalul Stephan Steinville, iar numele acestuia dăinuie şi astăzi cioplit în piatră, deasupra porţii de intrare.

Austriecii au realizat importanţa strategică a castelului în apărarea graniţei răsăritene a Imperiului Habsburgic ce putea bloca incursiunile inamice venite prin Pasul Ghimeşului, aşa încât au adus întăriri fortificaţiei, prin adăugarea a patru bastioane cu guri de tragere şi au construit un depozit pentru praful de puşcă.

Castelul rămâne o cazarmă pentru trupele austriece până în anul 1764, iar după aceea şi până la revoluţia din 1848 devine cazarma regimentelor secuieşti.

În perioada revoluţiei burgheze, cetatea Miko este ocupată de cei revoltaţi şi devine chiar sediul lor principal din zonă.

Când revoluţia este înăbuşită, castelul Miko rămâne în folosinţa regimentelor secuieşti ca reşedinţă a comandantului. În 1873 a fost dat în folosinţă armatei maghiare, iar după 1918 acesta intră în folosinţa armatei române.

În 1970, a fost restaurat şi dat spre folosinţă Muzeului Secuiesc al Ciucului. Muzeul găzduieşte cinci expoziţii permanente şi peste zece periodice în fiecare an.

În faţa castelului, într-un părculeţ, au fost montate statui reprezentându-i pe revoluţionarul Nicolae Bălcescu şi poetul Petofi Sandor. Cetatea are o formă dreptunghiulară, în mijloc găsindu-se o curte interioară, unde se organizează programe culturale. În plus, în spatele castelului, în grădină, puteţi vizita Muzeul satului.


Vestigiile cetăţii Miko este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Tinutul Secuiesc, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Vestigiile cetăţii Miko ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Miercurea Ciuc

Coordonate GPS: 46.211778,25.485449
Vezi si alte obiective turistice din Miercurea Ciuc

Adresa: Piata Cetatii nr. 1 Telefon: 0266 317 007
Biserica din Delnita se afla in comuna Pauleni Ciuc, la 8 km de municipiul Miercurea Ciuc, judetul Harghita si este considerata cel mai interesant monument bisericesc al intregii secuimi, singura din
Biserica Sf. Augustin din Miercurea Ciuc este o biserica parohiala si are proportiile unei catedrale. Biserica Sf. Augustin a fost sfintita la data de 29 august 2009 cu ocazia centenarului eparhiei s
Catedrala ortodoxa din Miercurea-Ciuc a fost construita in perioada 1929 - 1936. Pentru comunitatea romaneasca din Miercurea Ciuc, costruirea acestei biserici ortodoxe a fost initiativa cea mai import
Cladirea Vigado din Miercurea Ciuc a fost construita in anul 1904. Din punct de vedere arhitectural apartine stilului secesion. A fost ridicata din averea Fondurilor Private din Ciuc. In prezent e


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2017 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Utilizand acest serviciu inseamna ca sunteti de acord cu Termenii si conditiile de utilizare.| Legislatie turism | Contact  Harta site