Incondeiatul (inchistritul) oualor este un obicei practicat in perioada Pastelui si reprezinta un mestesug de mare finete, care presupune o anumita tehnica ce consta in "crutarea fondului" prin desenarea cu chisita (teava ingusta, din tabla subtire, cu diametrul de dimensiunea varfului de ac, cu un fir de par de porc in interior, fixata pe un betisor de lemn) si cu ceara de albine incalzita.
In prezent se mai pastreaza si vechea tehnica a vopsirii oualor de Paste intr-o singura culoare sau prin aplicarea frunzelor (de fragi, de patrunjel) si apoi vopsirea.
Diferentierea intre principalele centre in care se practica mestesugul incondeierii oualor se face prin intermediul paletei cromatice.
Astfel, rosu este specific pentru Brodina, portocaliu pentru Moldovita, verde, albastru pentru Ulma, negru Ciocanesti etc.
Motivele ornamentale dominante care se realizeaza in cadrul acestui mestesug sunt motivele geometrice si astrale, motivele fitomorfe si zoomorfe stilizate fiind mai putin utilizate.
- Se spune ca Dumnezeu a lasat Craciunul ca omul sa fie in aceasta zi satul. Cine nu are porc gras de Craciun nu poate spune ca a fost fericit in acel an;
- Se crede ca la miezul noptii, inspre Craciu ...
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.