Obiceiuri si traditii de Rusalii - Sibiu, jud. Sibiu

Obiceiuri si traditii de Rusalii
Obiceiuri si traditii de Rusalii

Informatii despre Obiceiuri si traditii de Rusalii

Sibiu, Sibiu / 23 -> 24 Iun 2013

Obiceiuri si traditii de Rusalii
Obiceiuri si traditii de Rusalii Obiceiuri si traditii de Rusalii Obiceiuri si traditii de Rusalii
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Rusaliile reprezinta o sarbatoare crestina importanta, praznuita intotdeauna duminica, la 50 de zile dupa Pasti.

Sarbatoarea este cunoscuta drept Pogorarea (coborarea) Sfantului Duh (Sfantului Spirit) asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Acestia au primit puterea de a grai in limbi necunoscute de ei pana atunci. Au descoperit invatatura Mantuitorului si altor neamuri, in diferite limbi. Inceputul a avut loc chiar in aceasta zi, a Pogorarii Duhului Sfant, cand s-au facut intelesi de toti iudeii veniti la Ierusalim din tot Orientul.

De Rusalii, dupa terminarea slujbei religioase, preotul iese cu credinciosii in camp pentru a sfinti apa folosita la stropitul semanaturilor, iar oamenii impodobesc mormintele cu flori si frunze verzi.

In Vechiul Testament, Rusaliile au fost la inceput o sarbatoare agricola de bucurie a evreilor, in care se ofera parga din roadele pamantului.

La Roma, Rusaliile au devenit, pe langa Pasti, a doua sarbatoare rezervata botezurilor. In vremea Papei Leon cel Mare (440-461), in saptamana dupa Rusalii urmau trei zile de post din ciclul Quattuor tempora.

Incepand cu anul 2008, prima si a doua zi de Rusalii au fost declarate ca fiind zile libere.

In traditia populara, Rusaliile sunt niste fiinte fantastice, malefice, asemanatoare ielelor, care umbla prin vazduh si provoaca mult rau oamenilor: ii pocesc, ii schimonosesc si ii innebunesc pe toti cei care nu le respecta zilele.

De aceea, femeile nu lucrau nimic in toate miercurile care se derulau de la Stratul de Rusalii pana la Duminica Mare. Pentru a apara gospodaria de invazia acestor spirite, in sambata Rusaliilor oamenii obisnuiesc si astazi, in virtutea traditiei, sa arboreze la porti, in foisoare, pe ganguri sau la intrarile in case, ramuri verzi de tei, planta considerata a avea proprietati apotropaice.

In sambata Rusaliilor se tin Mosii de vara, fiind unul dintre cele mai importante momente ale cultului mortilor. Inainte se credea ca sufletele mortilor, dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare si au zburat slobode timp de 50 de zile, se intorc in lumea subterana in sambata Rusaliilor. Pentru ca aceasta reintoarcere sa se desfasoare fara incidente, oamenii savarseau rituri de induplecare si de imbunare a spiritelor mortilor: impodobeau gospodariile si mormintele cu ramuri de tei si faceau pomeni fastuoase, practici ce s-au pastrat pana astazi in satele bucovinene.

O parte dintre ramurile de tei folosite la Rusalii sunt pastrate peste vara pentru a putea fi folosite in practicile de alungare a furtunilor si a grindinii.

De Rusalii se dau de pomana vase de lut sau de portelan, cani, strachini si vase de lemn (cofe, cofaiele), impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa.

De pomana se da mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din timp. Impacarea sufletelor mortilor si intoarcerea lor fara incidente in morminte depinde de bogatia ofrandelor (pomenilor) si de respectarea ritualului.

In aceste zile, la portile cimitirelor, se intind mese pline cu colaci si sticle de vin impodobite cu verdeata si flori.

Sursa


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Sibiu si imprejurimi

Sibiu, Sibiu
In fiecare vara, calfe calatoare din diferite tari europene vin la Sibiu pentru a lucra impreuna, pentru a realiza un schimb viu de cunostinte de specialitate si experiente profesionale si pentru a co ...

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site