Sibiu, Informatii despre Sibiu

Sibiu


Localitate din judetul Sibiu (zona turistica Sibiu si imprejurimi)



Orasul Sibiu este situat foarte aproape de centrul geografic al Romaniei, pe raul Cibin, in partea sudica a Transilvaniei. In apropiere de Sibiu se gasesc muntii Fagaras si Lotru, precum si podisul Tarnavelor. Sibiul este un important nod de cale ferata si are un aeroport international cu curse regulate spre Germania si Italia. Populatia orasului este de 170.000 de locuitori.

Pe langa romani (majoritari, cu 95%), in Sibiu traiesc germani si maghiari. Prima atestare documentara a Sibiului dateaza din 1191, cand papa Celestin al III-lea confirma existenta unei congregatii a germanilor cu sediul la Sibiu. Bula de aur din 1224 a regelui Andrei II reconfirma privilegiile colonistilor germani mentinute de-a lungul intregului ev mediu.

Sibiul obtine calitatea de civitas in 1366, cand este pomenit pentru prima oara si numele de Hermannstadt. Orasul cunoaste o dezvoltare continua, perioadele de apogeu din a doua jumatate a secolului XIX si din prima parte a secolului XX dand Sibiului o identitate aparte.

in 2007, Sibiu a fost Capitala Europeana a Culturii, impreuna cu Luxemburg. Fiind cel mai important eveniment cultural in istoria orasului a fost vizitat de un numar mare de turisti romani si straini.
Sibiul si imprejurimile sale sunt una din cele mai vizitate zone din Romania. Centrul istoric este unul dintre cele mai bine pastrate locatii istorice din tara. Multe din zidurile si sistemele de fortificatii sunt mentinute Intr-o stare foarte buna. Centrul istoric este in proces de a deveni Patrimoniu UNESCO.

Orasul se afla aproape de muntii Fagarasului – o destinatie importanta pentru drumetii – si de statiunea Paltinis – o destinatie pentru sporturile de iarna. In zona sunt multe biserici fortificate construite de colonistii sasi.





Evenimente locale Sibiu


Sibiu Jazz Festival

Sibiu Jazz Festival este considerat unic in Romania, avand in vedere longevitatea, consecventa si numarul impresionant de celebritati ale genului, care l-au onorat cu prezenta.

Este cel mai vechi festival de acest gen din Romania si unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume, motiv pentru care Sibiul a fost declarat „Capitala Jazzului” din Romania. Pe plan mondial, sunt rare festivalurile de gen, care se pot mandri cu o istorie de trei decenii, cand insasi existenta acestei muzici abia depaseste un secol.

La inceputul anilor ´70 au loc la Ploiesti primele editii ale Festivaului National de Jazz, din initiativa Clubului de Jazz Ploiesti.

Festivalul Medieval "Cetati Transilvane"

Timp de trei zile cetatea Sibiului este transformata intr-o veritabila piata medievala animata de spectacole de dans si de teatru medieval, turniruri ale cavalerilor, concerte de muzica medievala, spectacole de circ, toate avand ca punct de plecare arta medievala.

Ca in fiecare an publicul va avea sansa de a urmari spectacole de teatru inspirate din perioada medievala, spectacole de dans medieval, concerte de muzica medievala, turniruri cavaleresti, spectacole de circ si de efecte pirotehnice, momente de animatie stradala si va avea parte de concursuri special destinate lui.

Organizatorii promit ca anul acesta vor veni in intampinarea publicului cu multe surprize la toate cele patru locatii ale evenimentului si un program mult mai bogat si variat. De asemenea, este in pregatiri si site-ul oficial al evenimentului pentru a usura accesul la informatie a tuturor celor interesati de detalii privind festivalul.

Focurile de artificii si parada participantilor nu vor lipsi nici in acest an, iar primarul municipiului va fi alaturi de public si va adresa acestuia cateva cuvinte cu ocazia deschiderii oficiale a festivalului, vineri 28 august 2009.

Targ de artizanat la Sibiu

Prima editie a Targului de artizanat a avut loc anul acesta, la Sibiu. Organizatorii vor sa schimbe putin viata culturala a orasului prin introducerea unor bazaruri handmade. In felul acesta, creatorii isi vor putea vinde, dar si expune lucrarile, majoritatea de arta contemporana.

La targ au fost prezenti 50 de producatori de bijuterii, accesorii, imbracaminte si chiar mici piese de mobilier. Artizanii au ajuns la Sibiu din aproape toata tara. Sunt mesteri din Bucuresti, Deva, Timisoara si, bineinteles, Sibiu.

Unii dintre producatori au oferit demonstratii live.Vizitatorii au fost intampinati la targ nu numai de produse exclusiv fabricate manual, ci si de cei de la Delinquent Duo care au animat atmosfera cu spectacolul lor de jonglerii pe monociclu si picioroange.

Printre produsele handmade s-a putut savura si o cana de ceai fin, de la ceainaria ambulanta prezenta la targ si o clatita delicioasa. DJ 3P si Alex Chronic ii i-au dat personalitate targului, cu un DJ Set ambiental si relaxant. Targul s-a incheiat cu un after-party intr-o cafenea din centru Sibiului.

Festivalului International de Film

Cea de-a saptea editie a Festivalului International de Film va reveni la Sibiu, in perioada 11 - 15 iunie. Prima parte a manifestarii se va desfasura si anul acesta la Cluj. Potrivit organizatorilor, la Sibiu, proiectiile vor avea loc in Piata Mica din Sibiu, dar si in alte locatii care vor fi anuntate ulterior. Festivalul va fi deschis de thrillerul psihologic "Funny Games".

Pe langa sectiunile deja consacrate, anul acesta vor fi incluse si cateva grupaje tematice noi, printre care "Remade in Bollywood", remake-uri indiene la filme de referinta din istoria recenta a cinematografului, si "Real time" , filme realizate in timp real, dintr-un singur cadru.

Tot la aceasta editie a festivalului, sectiunea Focus va pune accent pe cinematografia rusa. Doi dintre membrii confirmati ai Juriului TIFF din acest an sunt regizorul Corneliu Porumboiu castigator al Trofeului Transilvania 2006 cu filmul "A fost sau n-a fost?" si Jay Weissberg, critic de film la prestigioasa publicatie Variety.

Transylvania Calling

Intre 18 - 25 august 2009, la Complex Craciuneasa, Gura Raului(40 km de Sibiu) va avea loc festivalul Transylvania Calling.

Festivalul in sine va incepe ziua urmatoare, pe data de 19, la scena “Ambient Forest” alaturi de o ceremonie de deschidere, spectacole si muzica din toata lumea. Scena “Ambient Forest” va fi in plina desfasurare pana la sfarsitul festivalului cu o varietate de sunete din World Music, Downbeat, Upbeat, Dub, Ambiental si Experimental furnizate de trupe, performeri Live si DJ-i internanationali.

Primele doua zile a festivalului (19 - 20 August) se vor baza pe conferinte, workshop-uri, jocuri, filme si interactiuni sociale si culturale intre Triburi.
In total vor fi patru zile si patru nopti (20 - 24 August) de muzica psy-trance la scena principala de dans, alaturi de o calatorie muzicala peste tot cuprinsul lumii de muzica electronica inteligenta.
Pretul unui bilet costa 140 lei.




Cai de acces Sibiu


Cum ajungi la Sibiu

Pentru a ajunge la Sibiu, cel mai indicat mijloc de transport este masina personala, care va ofera posibilitatea de a admira in voie peisajele de vis din Transilvania. Prin Sibiu trec drumurile europene E 68 (Arad - Sibiu - Brasov) si E 81 (Cluj - Sibiu - Pitesti - Bucuresti).

In gara din Sibiu opresc trenuri Personal, Accelerat, Rapid si Intercity, ce sosesc din cele mai importante orase ale tarii: Bucuresti, Constanta, Brasov, Timisoara, etc.

Avionul ramane insa cel mai rapid mijloc de transport, dar si cel mai scump. Aeroportul International Sibiu este amplasat pe drumul national DN1, la o distanta de 5 km de oras. Prin acesta se asigura legaturi directe cu aeroporturile interne din Bucuresti, Tg. Mures si Timisoara, precum si internationale cu Germania (Dusseldorf, München, Stuttgart, Koln), Austria (Viena), Spania (Madrid), Grecia (Atena, Thessaloniki), Ucraina (Kiev, Lviv, Odessa), Moldova (Chisinau) si Italia (Ancona, Bari, Florence, Milan - Bergamo, Roma - Fiumicino, Torino, Venice, Verona) prin curse regulate.
© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site