Obiceiuri de Martisor! - Suceava, jud. Suceava

Obiceiuri de Martisor!
Obiceiuri de Martisor!

Informatii despre Obiceiuri de Martisor!

Suceava, Suceava / 1 Mar 2013

Obiceiuri de Martisor!
Obiceiuri de Martisor! Obiceiuri de Martisor! Obiceiuri de Martisor!
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Vine, vine primavara!

Martie este prima luna calendaristica de primavara, cand natura se intoarce la viata, se aude cucul cantand, infloresc ciresii, se intorc pasarile calatoare.

Simbolul principal al lunii Martie este de departe martisorul, veche sarbatoare romaneasca, aparuta acum 8000 de ani pe vremea getilor, in zona Mehedinti. In acea perioada femeile purtau monezi si pietricele legate pe fire de lana de culoare alba si rosie, pentru a avea noroc si un an nou bun.

Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric, iubire-ura, viata-moarte. Snurul poate fi legat la mana sau purtat in piept.

Obiceiul martisorului este o parte dintr-un ritual de innoire a timpului si anului, primavara, la nasterea si moartea simbolica a Dochiei. Se spune ca firul martisorului ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca la munte cu oile. Asa cum Ursitoarele torc firul vietii copilului la nastere, Dochia toarce firul anului.

De la 1 martie incep Zilele Babelor. In aceasta perioada baba Dochia toarce langa oi imbracata in noua cojoace pe care le da jos cate unul in fiecare zi. Conform traditiei, fiecare isi poate alege baba, adica o zi intre 1 si 9 Martie, zi care va face prognoza pana la finalul anului: daca baba este insorita si calduroasa, inseamna ca vei avea o inima buna, vei fi sanatos si voios pana la sfarsitul anului, iar daca in ziua babei va ploua si va fi frig, vei fi bolnav si trist tot anul.

Credinta populara spune ca aceasta perioada este cea mai capricioasa din tot anului, cand zilele de primavara desavarsita se pot transforma peste noapte in iarna tarzie.

Martisorul este purtat toata luna martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede ca aceasta va aduce belsug in casele oamenilor iar cei care isi pun o dorinta in timp ce atarna martisorul de pom, aceasta se va implini. La inceputul lui aprilie, intr-o mare parte a satelor Romaniei si Moldovei, pomii sunt impodobiti de martisoare. In Transilvania, martisoarele se atarna de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, intrucat se considera ca astfel se vor speria duhurile rele.



#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Bucovina

Vatra Dornei, Suceava
- Se spune ca Dumnezeu a lasat Craciunul ca omul sa fie in aceasta zi satul. Cine nu are porc gras de Craciun nu poate spune ca a fost fericit in acel an; - Se crede ca la miezul noptii, inspre Craciu ...

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site