Saptamana Patimilor - Joia Mare - Suceava, jud. Suceava

Saptamana Patimilor - Joia Mare
Saptamana Patimilor - Joia Mare

Informatii despre Saptamana Patimilor - Joia Mare

Suceava, Suceava / 29 Apr -> 7 Mai 2013

Saptamana Patimilor - Joia Mare
Saptamana Patimilor - Joia Mare
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Una dintre cele mai importante Denii din Saptamana Patimilor este cea din Joia Mare cand se praznuieste spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsimani si vinderea Domnului de catre Iuda.

Crestinii merg in seara de Joi, la Denia celor 12 Evanghelii. Joia Mare incepe cu slujba Vecerniei unita cu Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare. In aceasta zi se face si sfintirea unui al doilea Agnet, care va fi folosit apoi de-a lungul anului la impartasirea bolnavilor (si a copiilor). Acest moment aminteste de prezenta lui Hristos pe pamant la momentul Cinei cele de Taina.

Seara se face Utrenia pentru Vinerea Patimilor, cu Denia celor 12 Evanghelii. Pericopele evanghelice citite amintesc ultimele invataturi ale Mantuitorului catre ucenici, precum si inainte-vestirea Patimilor Sale, rugaciunea pe care o face Hristos si Noul Legamant.

Joia Mare este considerata binefacatoare pentru morti. Acum se face ultima pomenire a mortilor din Postul Mare. In Oltenia si acum se fac in zori, in curti sau la morminte, focuri pentru morti din boz sau nuiele. Se spune ca ele inchipuiesc focul pe care l-au facut slujitorii lui Caiafa in curtea arhiereasca, sa se incalzeasca la el, cand Iuda l-a vandut pe Hristos sau focul unde a fost oprit Sfantul Petru, cand s-a lepadat de Hristos.

Se obisnuieste ca prin sudul tarii, in timpul Deniei, fetele sa faca 12 noduri pe o ata, punandu-si la fiecare cate o dorinta la fiecare citire de Evanghlei. Nodurile se dezleaga atunci cand dorinta s-a implinit. Acesta ata si-o pun sub perna seara, crezand ca-si vor visa ursitul. Tot aici se pastreaza obiceiul de a spala picioarele celor din casa (copii) de catre femeile cea mai in varsta.

In Joia Mare se inrosesc ouale pentru ca in aceasta zi n-or sa se strica tot anul. Ouale se spala cu detergent, se clatesc, se lasa la uscat, apoi se fierb in vopsea. In zilele noastre se mai vopsesc oua in galben, verde, albastru iar unele gospodine pun pe ou o frunza, pentru a iesi cu model, apoi il leaga intr-un ciorap subtire si il fierb.

In trecut, ouale se vopseau cu coji de ceapa, cu sunatoare (pojarnita), cu coaja de crin rosu sau cu flori de tei. Luciul oualor se dadea cu slanina sau cu untura.


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Bucovina

Vatra Dornei, Suceava
- Se spune ca Dumnezeu a lasat Craciunul ca omul sa fie in aceasta zi satul. Cine nu are porc gras de Craciun nu poate spune ca a fost fericit in acel an; - Se crede ca la miezul noptii, inspre Craciu ...

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site