Saptamana Patimilor - Vinerea Mare - Suceava, jud. Suceava

Saptamana Patimilor - Vinerea Mare
Saptamana Patimilor - Vinerea Mare

Informatii despre Saptamana Patimilor - Vinerea Mare

Suceava, Suceava / 29 Apr -> 7 Mai 2013

Saptamana Patimilor - Vinerea Mare
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Vinerea Mare este ziua de doliu a crestinatatii, ziua cand a fost rastignit Mantuitorul. De aceea, in aceasta zi, in orice biserica crestina din lume, nu se oficiaza slujba Liturghiei. Liturghia insasi inseamna jertfa si se considera ca nu se pot aduce doua jertfe in aceeasi zi. De aceea, Vinerea Mare este zi aliturgica.

In schimb, vineri seara se oficiaza Denia Prohodului. Mai intai, crestinii trec pe sub masa plina de flori, masa ce simbolizeaza catafalcul Denia Domnului. Pe ea este asternuta o fata de masa bogat pictata, cu punerea in Mormant a Mantuitorului (Epitaf), precum si Evanghelia impreuna cu Crucea. Apoi, preotii, strana si credinciosii canta Prohodul Domnului.

In Vinerea Mare se face pomenirea de sfintele, infricosatoarele si mantuitoarele Patimi ale Mantuitorului si de marturisirea talharului celui recunoscator care a dobandit raiul.

Patimirile Domnului sunt numite sfinte, mantuitoare si infricosatoare. Sfinte pentru ca Cel ce sufera este Fiul lui Dumnezeu, mantuitoare pentru ca Cel ce patimeste nu este un simplu om si infricosatoare caci toata faptura s-a schimbat la rastignirea lui Hristos: "Soarele s-a intunecat, pamantul s-a cutremurat si multi din morminte au inviat".

Vinerea Mare este zi aliturgica, adica nu se savarseste nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principala din aceasta zi este scoaterea Sfantului Epitaf din altar si asezarea lui pe o masa in mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfantului Epitaf retraim coborarea de pe Cruce a lui Hristos si pregatirea Trupului Sau pentru inmormantare.

Seara se canta Prohodul si se inconjoara biserica cu Sfantul Epitaf. Este o procesiune de inmormantare. Epitaful pe care il poarta preotii ajutati de credinciosi simbolizeaza trupul Mantuitorului. Dupa procesiunea din jurul bisericii, Sfantul Epitaf este asezat pe Sfanta Masa din altar, unde ramane pana la Inaltare. Punerea pe Sfanta Masa reprezinta punerea Domnului in mormant.

La terminarea slujbei, femeile merg la morminte, aprind lumanari si-si jelesc mortii. Totodata, preotul imparte florile aduse, considerate a fi bune de leac.

Vinerea Mare mai este numita si Vinerea Seaca, pentru ca se tine post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, se ia anafura de la biserica.

Dupa slujba, se obisnuieste pe alocuri ca oamenii sa plece acasa cu lumanarile aprinse pe drum, pentru a afla si mortii de venirea zilelor mari. Se ocoleste casa de trei ori, apoi in casa se face cate o cruce cu lumanarea aprinsa in cei patru pereti sau doar la grinda de la intrare si se pastreaza lumanarea pentru vremuri de primejdie.

In popor se crede ca daca ploua in Vinerea Mare anul va fi manos, iar daca nu, nu va fi roditor.

Femeile nu umplu bors in acesta zi, sa nu se scalde Necuratul in el. Nu se coace paine sau altceva, sa nu arda mainile Maicii Domnului. Nu se coase, pentru a nu orbi. Nu se tese, nu se toarce, nu se spala, pentru a nu o supara pe Sfanta Vineri.

Sursa


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Bucovina

Vatra Dornei, Suceava
- Se spune ca Dumnezeu a lasat Craciunul ca omul sa fie in aceasta zi satul. Cine nu are porc gras de Craciun nu poate spune ca a fost fericit in acel an; - Se crede ca la miezul noptii, inspre Craciu ...

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site