Obiceiuri in Postul Craciunului - Vatra Dornei, jud. Suceava

Obiceiuri in Postul Craciunului
Obiceiuri in Postul Craciunului

Informatii despre Obiceiuri in Postul Craciunului

Vatra Dornei, Suceava / 14 Nov -> 24 Dec 2012

Obiceiuri in Postul Craciunului
Obiceiuri in Postul Craciunului Obiceiuri in Postul Craciunului Obiceiuri in Postul Craciunului
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului este primul post din anul bisericesc si ultimul din anul civil. Incepe la data de 15 noiembrie si se sfarseste la 24 decembrie, in ajun de Craciun, dupa 40 de zile.

Durata de 40 de zile ne aduce aminte de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, cand acesta astepta sa primeasca cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatra ale Tablelor Legii.

Dupa randuiala, in timpul Postului Craciunului, miercurea si vinerea nu se consuma untdelemn si nu se bea vin, se mananca hrana uscata sau legume fierte. Daca se intampla sa cada miercuri si vineri un sfant, este dezlegare la untdelemn, vin si peste. Dezlegare la peste este si in fiecare sambata si duminica.

Pe langa abtinerea de la mancarurile „de dulce” - lapte, carne, branza, oua si alte renuntari, Biserica propune un program liturgic in care un loc special il ocupa si colindele traditionale. Potrivit traditiei, in ziua de „lasata secului”, in unele localitati aceasta zi constituie un prilej de reintalnire a rudelor, desfatandu-se cu mancaruri dintre cele mai alese, dupa care in prima zi a postului Craciunului vor incepe ritualurile de purificare si vor spune rugaciuni pentru iertarea pacatelor.

Ungerea cu usturoi a usilor, a portilor si a ferestrelor, alungarea spiritelor rele prin zgomote si impuscaturi sunt cateva dintre ritualuri. Se mai obisnuieste ca pasarile salbatice sa fie hranite cu resturi de la masa de Lasatul Secului pentru a nu strica recoltele viitoare.

Intoarcerea vaselor din casa cu gura in jos pentru a nu intra in ele spiritele rele, aflarea ursitei, a rodului holdelor si vitelor in anul care urmeaza reprezinta, la randul lor, obiceiuri din strabuni. Masa de Lasatul Secului, foarte bogata in preparate, este atestata in toate zonele etnografice ale Romaniei.

Ultima zi a Postului Nasterii Domnului, 24 decembrie, numita Ajunul Craciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile: se ajuneaza pana dupa-amiaza, cand se obisnuieste sa se manance, in unele parti, grau fiert amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului lui Daniel si a celor trei tineri din Babilon. In alte zone, se ajuneaza in aceasta zi pana la rasaritul luceafarului de seara, care ne aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Nasterea Domnului.

Se spune ca Postul Craciunului este mai usor si pentru ca spre final de an camarile gospodariilor sunt pline cu alimente de sezon, de la muraturi si pana la alte preparate vegetale conservate.

In postul Craciunului incep si sezatorile, unde femeile, dar si fetele tinere, se intalnesc pentru lucru, combinand munca cu distractia, in cadrul sezatorilor derulandu-se obiceiuri cu carater distractiv.

Sezatorile au loc in serile tuturor zilelor lucratoare, locul de desfasurare fiind anuntat din timp. Gospodina in casa careia are loc intrunirea, se pregateste cu bautura si mancare. Casa este dereticata si se pregatesc mai multe lavite sau scaune necesare torcatoarelor.

Odata cu lasarea intunericului, femeile pornesc cu furca de tors catre casa in care are loc sezatoarea. In cazul in care sezatoarea are drept scop intrajutorarea, dupa sosirea tuturor invitatelor, acestora li se distribuie in mod egal cantitatea pe care o au de tors in noaptea respectiva. Cand sezatoarea are doar un simplu prilej de intrunire comunitara, fiecare isi aduce de acasa ceea ce are de tors.

In sezatorile ce au loc inaintea Craciunului si a Anului Nou, se invata si se repeta colinde si uraturi si se discuta in amanunt despre buna pregatire a acestor sarbatori.

Crestinii nu au doar obligatia de a se abtine de la mancaruri „de dulce”, ci si aceea de a face fapte bune. Rugaciunea si ingaduinta fata de semeni sunt esentiale in aceasta perioada.

Rodul efortului vine atunci cand omul progreseaza spiritual in urma postului.

Sursa


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Bucovina

Vatra Dornei, Suceava
- Se spune ca Dumnezeu a lasat Craciunul ca omul sa fie in aceasta zi satul. Cine nu are porc gras de Craciun nu poate spune ca a fost fericit in acel an; - Se crede ca la miezul noptii, inspre Craciu ...

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site