Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei - Vatra Dornei, jud. Suceava

Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei
Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei

Informatii despre Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei

Vatra Dornei, Suceava / 30 Nov 2012

Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei
Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei Traditii si obiceiuri de Sfantul Andrei
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Santandrei este o mare divinitate geto-daca peste care crestinii au suprapus pe Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, ocrotitorul Romaniei. El a preluat numele si data de celebrare ale Apostolului Andrei (30 noiembrie), cel care a predicat in primele decenii dupa nasterea lui Iisus pe pamanturile Daciei.

Noaptea de Santandrei (29 - 30 noiembrie) si ciclul de innoire a timpului, care se suprapun peste perioada calendaristica a Dionisiacelor Campenesti si cu fermentarea vinului in butoaie la popoarele tracice, pastreaza numeroase urme precrestine.

In aceasta zi lupul isi poate indoi gatul teapan, devine si mai sprinten, astfel ca prada, indiferent ca este animal domestic sau om, nu mai are scapare. Ca urmare, acum sunt luate masuri suplimentare de paza a vitelor si se efectueaza diverse practici magice de aparare impotriva lupilor. Se considera ca nici un alt moment al anului nu era atat de prielnic pentru transformarea oamenilor in pricolici, oameni cu infatisare de lupi sau caini, ca in ajunul si in ziua de Santandrei.

Cele mai multe ritualuri sunt dedicate atragerii iubirii. Imaginea ursitului poate fi vazuta daca noaptea se pune sub perna un fir de busuioc sfintit.

Sarbatoarea de Sfantul Andrei aduce cu ea multa energie spirituala, numai buna pentru a fi valorificata in farmece de dragoste. Una dintre traditii sfatuieste fetele nemaritate sa coaca o “Turtica de Andrei” foarte sarata si sa o manance inainte de culcare. Baiatul care vine in vis sa-i ofere apa pentru a-i calma setea, acela va fi cel care o va cere in casatorie in cursul anului urmator.

In Bucovina, femeile nu torc cu cateva zile inainte, iar de Sf Andrei nu matura, nu duc gunoiul din casa, nu se piaptana pentru a nu aduce lupul prin apropiere.

In seara de 29-30 noiembrie are loc o petrecere, ca de Revelion cu mancare si bautura multa. Baietii neinsurati care participa, aduc in caciuli capatani de usturoi si le pun intr-o covata. In timp ce tinerii petrec, o batrana pazeste covata plina de usturoi, toata noaptea, la lumina unei lumanari. A doua zi, in zori, tinerii se prind in hora si este "jucata" covata de un flacau. Usturoiul este impartit la toti care au participat si dus acasa cu mare grija, pus la icoane, folosit ca leac impotriva bolilor sau pentru descantece si vraji.

Pentru ca spiritele rele sa nu se cuibareasca in case, femeile intorc seara toate oalele si canile cu gura in jos. Scot din soba cenusa calda de peste zi, pentru ca spiritele nelinistite sa nu-si gaseasca adapost la caldura.

De Sfantul Andrei se pune grau la incoltit si fiecare membru al familiei trebuie sa isi semene propriul grau. Se pun boabe de grau intr-un vas cu un strat subtire de pamant care este udat constant. Graul ar fi indicat sa se pozitioneze langa fereastra pentru a obtine destula lumina. De Anul Nou se interpreteaza norocul si sanatatea ce va fi harazita fiecaruia in anul ce va urma in functie de inaltimea si grosimea firelor de grau.

O alta traditie spune ca se urca in podul casei 12 cepe sanatoase care sa fie lasate pana in seara de Craciun. Fiecarei cepe ii este atribuit numele unei luni. Cepele care s-au stricat in saptamanile care au trecut indica luni ploioase sau cu grindina, iar cele care au incoltit sunt luni favorabile recoltei.

Daca noaptea de Sf Andrei este senin si cald, se crede ca iarna nu va fi geroasa. Daca este frig si ninsoare, se crede ca acestea sunt doar inceputul troienelor pe care le va aduce o iarna grea.

Sursa


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Bucovina

Vatra Dornei, Suceava
- Se spune ca Dumnezeu a lasat Craciunul ca omul sa fie in aceasta zi satul. Cine nu are porc gras de Craciun nu poate spune ca a fost fericit in acel an; - Se crede ca la miezul noptii, inspre Craciu ...

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site