Targul de Fete de pe Muntele Gaina - Vidra, jud. Alba

Targul de Fete de pe Muntele Gaina
Targul de Fete de pe Muntele Gaina

Informatii despre Targul de Fete de pe Muntele Gaina

Vidra, Alba / 20 Iul 2011

Targul de Fete de pe Muntele Gaina
Targul de Fete de pe Muntele Gaina Targul de Fete de pe Muntele Gaina
Apasati pe imagini pentru vizualizare
In fiecare an, pe Muntele Gaina se organizeaza, in cea mai apropiata duminica de 20 iulie, cea mai mare sarbatoare traditionala romaneasca in aer liber “Targul de fete“.

Sarbatoarea reuneste formatii artistice din judetele Alba, Hunedoara, Cluj, Bihor, Arad si din alte judete ale tarii, realizand un adevarat festival al cantecului si jocului, al traditiilor si datinilor stramosesti.

Desfasurarea targului are loc intr-o frumoasa poiana, inconjurata de paduri de brad si situata la inaltimea de 1467 m. Urcarea se poate face cu masina din comuna Avram Iancu pe un drum amenajat in ultimii ani, sau pe vechile poteci care pornesc de langa Consiliul popular si traverseaza Dealul Dobrani, Dealul Pietrelor, trec paraul Rece si Dealul Muncelului si ajung la varf in circa o ora si jumatate.

Pe vremuri, acolo se adunau locuitorii din diferite vai ale Apusenilor – valea Crisului, valea Arieselor – si din partile Bihorului pentru a-si schimba produsele specifice acestor zone. Targul avea o mare importanta etnografica, facand posibila intalnirea si casatoria tinerilor aflati in zone indepartate, evitandu-se astfel incrucisarile intre rudele apropriate.

Se spune ca fetele veneau cu zestrea incarcata pe cai, iar cununia se facea pe loc de catre preoti care veneau acolo in acest scop, tinerii plecand apoi la casele lor. Ceremonia era insotita de cantece si jocuri cu „strigaturi”, veritabile probe de maiestrie si iscusinta, iar fetele „se luau”, nu se cumparau.

Astazi, Targul de fete de la Gaina s-a transformat intr-o mare sarbatoare folclorica, la care isi dau concursul locuitorii din zona Muntilor Apuseni, din judetele apropiate si chiar din tinuturi mai andepartate ale tarii.

Pregatirile se fac cu cateva zile inainte, iar plecarea spre munti se face in jurul orei patru dimineata. Deschiderea o fac vestitele tulnicarese de la Avram Iancu, dupa care urmeaza programul artistic al participantilor care dureaza pana spre seara.

Pentru turisti, targul mai ofera si produse artizanale specifice zonei: tulnice, vase de lemn pirogravate, ceramica de Bihor si Zarand, unelte de lemn, tesaturi populare de casa si produse culinare.

O forma mai redusa a targului de la Gaina se tine in acelasi loc, la 26 octombrie, numit targul de toamna. Asemenea targuri, mai reduse ca dimensiuni, se mai tin si in alte parti, pe muntele Calineasa si la Lupsa.


#Romaniansaresmart Romaniansaresmart





Vezi si alte sarbatori si obiceiuri din Apuseni

Campani, Bihor
Comuna Cetariu din judeţul Bihor respectă o tradiţie veche de peste 70 de ani, tradiţia Balului Strugurilor. Evenimentul se desfăşoară imediat după recolta ciorchinelor, în perioada septembri ...

Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.
InfoTurism membru ANAT © 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact |  Harta site