Cetatea Carolina din Alba Iulia este cea mai importantă fortăreaţă bastionară de tip Vauban de pe teritoriul României.
Operă a arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, cetatea din Alba Iulia a fost ridicată între 1714 şi 1738 în mijlocul oraşului, sub denumirea de “Fortificaţia capitală de la Alba Iulia din Principatul Transilvaniei”.
Începând din secolul al XVIII-lea şi până în secolul al XIX-lea, cetatea de la Alba Iulia a fost în acelaşi timp depozit de arme şi muniţie, dar şi centru militar al principatului.
Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, SF. Ştefan, Sf. Capistrano, Eugeniu de Savoia şi Sfânta Elisabeta sunt cele şapte bastioane ale cetăţii care îi conferă imaginea stelată reprezentativă pentru fortificaţiile de acest gen.
Cel mai mare dintre bastioane este cel denumit Trinitatea, care are peste 100 de metri. În centrul său se poate observa un blazon încoronat cu frunze de acant şi nenumărate câmpuri cu flori.
Cetatea se întinde pe o arie de peste 100 de hectare, iar zidurile au o lungime de vreo 12 kilometri şi cronicile povestesc că peste douăzeci de mii de iobagi au muncit ca să le ridice. Vorbim de ziduri groase de trei metri la bază şi construite pe locul fostelor fortificaţii romane, la care s-a adăugat cărămidă şi piatră.
Turiştii care vin la Alba nu pot rata o vizită în cetate, care îţi poate ocupa şi o zi întreagă. Se poate pătrunde în incintă prin una din cele şase porţi, trei fiind aşezate cu faţa spre oraş, iar celelalte spre câmp. Din aceste şase porţi, doar trei sunt conservate în forma lor iniţială.
Interesant este că fiecare poartă are reliefuri şi statui sculptate drept décor, ceea ce le face structuri militare unicat în Europa. Sursa de inspiraţie pentru aceste decoruri a fost mitologia antică.
Pentru a vizita cetatea, există mai multe trasee. Cel mai des turiştii aleg Traseul Porţilor, pentru că acestea se află pe o singură axă şi accesul este firesc, iar traseul uşor de parcurs.
Mai există şi Traseul celor Trei Fortificaţii care te plimbp prin trecut printre vestigiile fortăreţelor construite aici – pornind de la castrul roman, pe la cetatea medievală şi terminând cu Cetatea Albă Carolina.
Între zidurile cetăţii s-au derulat cele mai importante episoade din istoria poporului român printre care amintim sfârşitul răscoalei lui Horea şi, la 1 Decembrie 1918, Marea Unire a Transilvaniei cu România.
Istoria cetăţii şi panoramele care pot fi admirate din incinta acestui monument de la Alba Iulia sunt principalele motive pentru care toţi cei care ajung în zonă nu ar trebui să rateze un astfel de itinerariu.
Cetatea bastionară Albă Carolina este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Cetatea bastionară Albă Carolina
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Alba Iulia