Biserica Arbore

Biserica Arbore vezi pe harta Biserica Arborevezi pe harta

Informatii despre Biserica Arbore

Localizare: Bucovina > Arbore Subcategorie: Biserica

Biserica Arbore
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Bucovina constituie, fara dar si poate, un colt de Rai, mai ales datorita salbei bogate de manastiri si biserici. Pentru credinciosii care vor sa se reculeaga cateva momente si sa fie mai aproape de Dumenezeu, Biserica Arbore este, cu siguranta, destinatia potrivita, fiind inclusa, de asemenea, si in patrimoniul cultural UNESCO.

Asezamanatul de cult poarta hramul “Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, fiind ctitorit de Luca Arbore la inceputul anilor 1500 in ultima parte a domniei cu Stefan cel Mare.

O placuta aflata in interiorul edificiului specifica faptul ca picturile, atat cele din interior cat si cele exteriore, au fost realizate de Dragos Coman, fiul unui preot din Iasi, la cererea Anei Arbore, sora ctitorului.
In comparatie cu celelalte biserici din Bucovina, lacasul din Arbore pare destul de mic. Biserica nu este impozanta insa prin marime, ci prin picturile sale, inedite pentru vremea aceea, dar si prin stilul arhitectonic.

Pe peretele cu intrarea in biserica puetm admira picturi care ii arata pe ctitorul Luca Arbore si pe familia acestuia in mai multe ipostaze. Acestea se numesc tablouri votive.
Interesant pentru o biserica este ca pe peretele de la vest este desenata Cavalcada imparatului Constantin, o scena care transmite un puternic mesaj antiotoman, ce mai apare in iconografia moldoveneasca doar la Patrauti.
In plus, Cinul de pe absida reprezinta o aparitie unica in pictura murala din Moldova.

Impresionant in pictura bisericii este, de asemenea, si calitatea sa decorativa si ingeniozitatea pictorului. In cateva randuri, siluetele nu au posturi ori gesturi canonice. Coloritul cald si luminos ii pune totusi in valoare pe imparatii Constantin şi Elena, cuplul considerat protector al Moldovei, care apare ilustrat pe peretii Bisericii Arbore.

Desi nu era cleric, Dragos Coman si-a pus toata maiestria in crearea picturilor. Rezultatul este o impletire neobisnuita pentru acea vreme a elementelor occidentale si orientale, evident contopite cu stilul moldovenesc.

Din nefericire, insa, pictura din interiorul si exteriorul bisericii Arbore a fost aproape distrusa in perioada cand cladirea a ramas fara acoperis, ca urmare a unui foc nimicitor.

Au urmat, dupa anii 1900, mai multe serii de lucrari de restaurare si consolidare. Biserica Arbore ramane, insa, una dintre cele mai valoroase si mai laice opere din arta moldoveneasca.


Biserica Arbore este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bucovina, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Biserica Arbore ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Arbore

Coordonate GPS: 47.733504,25.93075




Vezi si alte obiective turistice din Arbore

Biserica ortodoxa din Arbore a fost inaltata in anul 1502 de catre harmanul Luca Arbore, sub hramul "Taierea Capului Sf. Ioan" (sarbatorit in fiecare an pe 29 august). Luca Arbore a indeplinit o lunga
Biserica fostei Manastiri Arbore se afla in judetul Suceava si poarta numele ctitorului ei Luca Arbore in anul 1497. Biserica a fost o ctitorie boiereasca, drept urmare nu are turla. Este construita


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site