Băiţa de sub Codru

Băiţa de sub Codru
Băiţa de sub Codru vezi pe harta Băiţa de sub Codruvezi pe harta

Informatii despre Băiţa de sub Codru

Localizare: Maramures > Baita Subcategorie: Altele

Băiţa de sub Codru
Băiţa de sub Codru
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Verde şi tradiţional – acestea sunt cuvintele care pot descrie perfect ce găseşti dacă ajungi la Băiţa de sub Codru. Localitatea se află în sud-vestul judeţului Maramureş, la vreo 50 de kilometri distanţă de Baia Mare.

Graţie pădurilor şi pajiştilor care se întind cât vezi cu ochii, această zonă din care face parte şi Băiţa este cunoscută sub denumirea de “Ţara Codrului”. Numele de Băiţa pe care o poartă satul de secole vine de la o mină de aur care a funcţionat în zonă vreo 400 de ani, la Codrul Băiţei.

Actuala comună Băiţa de sub Codru este formată din două sate, reşedinţa cu acelaşi nume şi Urmenis, ambele atestate documentar de pe la 1300-1400.

Românii din Băiţa, ca de altfel din tot Maramureşul, se fălesc că sunt pe aceste meleaguri de 2.000 de ani, bătrânii povestesc de parcă ar fi trăit acele vremuri când romanii nu au reuşit să cucerească această parte din ţară şi ei se trag din „dacii liberi”. Nu s-au lăsat risipiţi nici de alte năpaste umane ca turcii şi ungurii sau ruşii. Iar comuniştii i-au lăsat pe dinafară la colectivizare spre fericirea lor.

Băiţa de sub Codru este destinaţia perfectă pentru a petrece câteva zile liniştite într-o zonă verde, admirând şi crâmpeie din istoria României. În această zonă poţi vedea cruci celtice, de piatră, în două cimitire extrem de vechi, casele tradiţionale codrene cu prispele susţinute de stâlpi de stejar, curţile cu fântâni cu roată sau cuptoare tradiţionale sau şurile cu portâţi imense, de inspiraţie germanică.

Puţine obiceiuri s-au schimbat în această zonă în ultimele secole. E adevărat că unii localnici mai pleacă în Occident să facă un ban, însă se întorc apoi acasă, unde îşi construiesc case mândre pe tipicul strămoşesc.

Cea mai bună perioadă de mers la Băiţa de sub Codru este sfârşitul lunii iunie când, an de an, în data de 24 se organizează, în zona Valea Lungă, manifestări folclorice tradiţionale codrene, specifice sărbătorii de Sânziene.

Din păcate, infrastructura din localitate nu impresionează cu nimic, ba dimpotrivă, aşa că o excursie aici poate provoca ceva probleme turiştilor obişnuiţi cu staţiunile moderne şi care au toate facilităţile. Nici drumurile din comună nu sunt strălucite, însă există proiecte de asfaltare. Localnicii compensează însă cu ospitalitatea lor şi hărnicia.

Băiţa de sub Codru este o destinaţie perfectă pentru relaxare şi chiar şi pentru drumeţii în Munţii Codrului, care, deşi mititei şi nu prea cunoscuţi, sunt foarte pitoreşti şi sălbatici.


Băiţa de sub Codru este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Băiţa de sub Codru ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Baita

Coordonate GPS: 47.317468,23.859764




Vezi si alte obiective turistice din Baita

Casa Memoriala Ion Sigariu a fost amenajata in casa in care acesta a copilarit, fiind inaugurata in anul 1983. Ion Siugariu a venit pe lume la data de 6 iunie 1914, in satul Baita din apropierea oras
Parcul National Muntii Maramuresului este situat in nordul judetului Maramures, in zona localitatilor Borsa, Moisei, Viseu de Sus, Viseu de Jos, Leordina, Ruscova, Repedea, Poienile de sub Munte, Petr


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2022 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site