Cetatea dacica Banita

Cetatea dacica Banita
Cetatea dacica Banita vezi pe harta Cetatea dacica Banitavezi pe harta

Informatii despre Cetatea dacica Banita

Localizare: Apuseni > Banita Subcategorie: Cetate

Cetatea dacica Banita
Cetatea dacica Banita
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Monument UNESCO, Cetatea Banica a avut un rol deosebit in apararea statului dac.Situata in punctul cel mai inalt al dealului Piatra Cetatii din Baita, cetatea este amplasata la altitudinea de 904 m.

Sistemul de aparare al cetatii era bine pus la punct, datorita esalonarii in trepte. Zidurile de incinta, turnurile si platformele pentru lupta corp la corp erau special dispuse. Intrarea in cetate se facea prin zona de nord-est, fiind marcata de poarta si o scara cu lungime de 4,5 m.

Scara are trepte din piatra calcaroasa, fiind delimitata de ziduri marginale cu rol de balustrada din andezit.
Interiorul cetatii este organizat pe trei terase ce cuprind spatiile de aparare si locuit.

Excesul de apa pluviala era drenat de doua canale, taiate in piatra, situate pe laturile de sud si vest ale incintei.
Arheologii au descoperit in afara cetatii un sanctuar de tip aliniament.

Cetatea Banita a fost pierduta in timpul razboaielor daco-romane, acest fapt facilitand avansarea romanilor pe drumul catre capitala regatului, Sarmisegetusa Regia.


Cetatea dacica Banita este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Apuseni, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Cetatea dacica Banita ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Banita

Coordonate GPS: 45.4549294,23.2878113




Vezi si alte obiective turistice din Banita

Rezervatia Naturala Cheile Crivadiei se afla in satul Crivadia, in apropierea monumentului feudal Turnul Crivadiei, judetul Hunedoara si este arie naturala protejata de interes national, de tip mixt.
Vestigiile arheologice Banita sunt situate in localitatea cu acelasi nume, in apropierea cetatii dacice Banita, inclusa in patrimoniul UNESCO. Arheologii au descoperit aici statiuni cu stratigrafie c
Cheile Banitei, sculptate in calcare mezozoice de paraul Jupaneasa, se afla in continuarea Cheilor Crivadiei. Mai puĊ£in salbatice decat cele ale Crivadiei, sunt la fel de scurte si tot atat de specta


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site