Biserica fortificata de la Biertan

Biserica fortificata de la Biertan
Biserica fortificata de la Biertan vezi pe harta Biserica fortificata de la Biertanvezi pe harta

Informatii despre Biserica fortificata de la Biertan

Localizare: Sibiu si imprejurimi > Biertan Subcategorie: Biserica Fortificata

Biserica fortificata de la Biertan
Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan Biserica fortificata de la Biertan
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Situata in localitatea Biertan din nordul judetului Sibiu, biserica fortificata a fost construita pe locul unei alte biserici, intre 1492-1516, in stil gotic tarziu cu elemente de arhitectura renascentista.

Ansamblul arhitectonic de la Biertan a fost incadrat in lista Patrimoniului Universal UNESCO in anul 1993 datorita importantei istorice a localitatii in care a fost construit, cat si a bisericii fortificate.
Biertan face parte din primele asezari germane din Transilvania, avand in centru biserica fortificata ce reprezinta ultimul edificiu de tip biserica-hala ridicat in Transilvania. Biertan a fost timp de 300 de ani resedinta episcopului bisericii evanghelice din Transilvania.

Biserica prezinta trei nave boltite in retea cu peretii pictati si structuri de baza din piatra. In interiorul bisericii se afla altarul construit in stil gotic tarziu, sculptat in lemn, cuprinzand 24 de icoane ce prezinta scene biblice. Aceste icoane au fost pictate in perioada 1483 -1515.

Amvonul este cioplit dintr-un bloc de piatra si impresioneaza prin picturile care, de asemenea, reprezinta personaje biblice.
Un element impresionant este reprezentat de usa sacristiei, construita in 1515, avand un sistem complex de zavoare. Zavorul este un exemplu reprezentativ de manufactura saseasca medievala, fiind realizat de mesterii locali in anul 1515, cu un sistem foarte complicat cu 19 incuietori si este faimos la nivel international, fiind premiat la Expozitia Mondiala din anul 1900 de la Paris.

Ansamblul, ce cuprinde o biserica hala in stil gotic tarziu, reprezinta probabil cea mai frumoasa biserica fortificata din Transilvania.

Localitatea Biertan este situata in mijlocul podisului Transilvaniei, in nordul judetului Sibiu, la egala distanta de orasele Medias si Sighisoara. Biertanul face parte dintre primele asezari germane din Transilvania fiind cuprins in cele doua \"Scaune\" - Medias si Seica - in Diploma Andreeana din 1224.

Biertan este mentionat documentar pentru prima oara in anul 1283, impreuna cu alte 7 sate, locuite in acea perioada de sasi intr-un document privind impozitele cerute de Capitalul Catolic din Alba Iulia preotilor catolici din comunitatile sasesti.

Ca orice asezare saseasca, avea organizare urbanistica, remarcandu-se stilul franconic al sirurilor de case in jurul unei piete centrale, deasupra careia se inalta o impunatoare biserica-cetate.

Din totalul de aproape 300 biserici fortificate construite intre secolele XV si XVI biserica din Biertan si-a conservat foarte bine aspectul initial. Acest edificiu se ridica pe un deal in mijlocul comunei, in centrul vailor transversale cu margini acoperite de culturi de vita-de-vie, porumb si paduri.

Complexul eclesiastic si de aparare a fost construit in secolele XV-XVI in stilul goticului tarziu, cu elemente specifice Renasterii. Timp de aproape 300 ani Biertanul a fost ales sediul Episcopiei Evanghelice - intre 1572 si 1867.

Edificiul central al ansamblului este o biserica-hala cu trei nave, boltite in retea, construita intre 1492-1516 pe locul alteia mai vechi. Biserica este construita in stil gotic tarziu cu elemente de arhitectura renascentista la unele portale. Biserica este ultimul edificiu de tipul acesta - biserica-hala - ridicat in Transilvania.

Biserica actuala este invaluita de pereti zugraviti din secolul al XVI-lea. O alta biserica a ocupat acelasi loc inainte. Se mai pot inca observa frescele de la inceputul secolului al XVI-lea pe turnul sudic al zidului interior de incinta. Peretii sunt pictati si structurile de baza sunt facute din piatra.

In interiorul bisericii altarul in stil gotic tarziu, in forma de triptic a fost realizat in mai multe etape intre 1515-1524. Stranele sunt realizate intre 1514-1523 de sighisoreanul Reychmut si se numara printre cele mai valoroase de acest gen din Transilvania. Unica in felul sau este usa sacristiei construita la 1515, remarcabila prin sistemul de blocare.

Cu prilejul lucrarilor de fortificare incepute dupa anul 1515, deasupra corului a fost construit un etaj fortificat prevazut cu ferestre de tragere.

Altarul este construit in stil gotic tarziu, sculptat in lemn, de catre Johannes Reichmuth din Sighisoara si cuprinde 24 de icoane pictate reprezentand scene biblice. Aceste icoane au fost executate in perioada 1483-1515.

Partea principala este formata de un crucifix ce reprezinta pe Maria, Iisus si Maria Magdalena, care imbratiseaza crucea. Pe alte 2 elemente, care flancheaza pictura principala, sunt reprezentate viziuni ale lui Ezekiel si ale imparatului Augustin.

Realizatorul amvonului se pare ca este un taietor de piatra Ulrich, originar din Brasov, care a sosit in 1523 in Biertan. Pictura pe lemn a amvonului dateaza din 1754. Amvonul impresioneaza prin reprzentarile de scene biblice si prin decoratia cu motive arhitecturale si vegetale desoebit de ingrijit lucrate in stilul de tranzitie de la gotic la cel renascentist.

Acelasi artist care a a realizat si amvonul bisericii, Johannes Reichmuth din Sighisoara este autorul portii deosebita a sacristiei. Sacristia prezinta un sistem de blocare a usii care punea concomitent in miscare 15 zavoare.

Camera sacristiei adapostea tezaurul bisericii si al localitatii in vreme de asediu. In aceasta camera inca mai exista piese ale mestesugarilor transilvaneni, tablouri, cani si potire in stilul Renasterii.

Zidul de incinta, care dateaza din aceeasi epoca a fost intarit in cursul secolului al XVI-lea cu 8 turnuri, el desfasurandu-se in forma de spirala, asemenea unei centuri cu 3 turnuri in jurul dealului. Turnurile bisericii din Biertan sunt urmatoarele:

1. Turnul cu ceas se afla la nord-est de biserica, in afara de functia care ii este data de nume, reprezenta si turn al portii pentru primul zid de incinta. Acest turn prezinta o pasarela de lemn si ferestre de tragere, iar deasupra acoperisul piramidal formeaza ceasul propriu-zis.

2. In nordul bisericii se afla turnul cu clopot din lemn. In prima parte a secolului XIX, acest turn a fost consolidat de tamplarul Hoeck.

3-4. Alte turnuri mai sunt: turnul mausoleului si turnul bastion inchisoare - in acest turn, in mica incapere a sa, cu doar un pat, o masa, o farfurie si un singur set de tacamuri erau inchise perechile care, din diferite motive, doreau sa se desparta.

5. Turnul catolic se afla la sud de biserica. Tematica iconografica zidurilor este dominata de Judecata De Apoi. Acest turn al catolicilor a reprezentat multa vreme un simbol al tolerantei religioase intr-o tara scuturata adesea de conflicte etnice si confesionale.

Cand cea mai mare parte a locuitorilor din Biertan au trecut la protestantism s-a construit pentru cei care au vrut sa ramana fideli vechii credinte un alt lacas de cult. Din anul 1564 Transilvania devine singura tara din Europa cu 4 confesiuni ezistand un anume grad de libertate religioasa.

6. Turnul primariei se afla situat in vestul bisericii. El reprezenta si turn-poarta la drumul de carute care intra in biserica facand legatura intre zidul interior si zidul mijlociu de incinta ale bisericii.

7. In sudul bisericii drumul de care trece pe sub doua turnuri-poarta: unul corespunzator zidului al treilea de incinta si altul corespunzator zidului al doilea de incinta. Turnul interior mai era numit si Turnul Slaninii, deoarece in vreme de asediu constituia un importan depozite pentru alimente.

8. Bastionul Tesatorilor se afla in vestul bisericii, pozitionat pe zidul exterior de incinta. In prezent acest turn s-a transformat in atelierul unui pictor din Biertan.

Ansamblul bisericii fortificate de la Biertan este format din 3 ziduri concentrice, cele interioare fiind inelare. Aceste ziduri erau legate intre ele de turnuri poarta. Astfel intre zidul 2 si 3 legatura se face prin turnul-poarta primarie.

In afara de drumul de care care face legatura intre exteriorul si interiorul bisericii mai exista accesul dinspre nord accesul printr-o scara acoperita care face legatura intre fosta cazarma si turnul cu clopot.

Dupa cutremurul din 1977 s-au executat lucrari de restaurare si consolidare la boltile bisericii.

Donariumul de la Biertan

A fost descoperit in 1775 la radacina unui copac din padurea Chimdru, situata la 5 km spre sud de Biertan. A ajuns in colectia de antichitati a baronului Samuel Brukenthal de la Avrig, apoi in muzeul Brukenthal.

Este format dintr-o tabula ansata din bronz (32,5 cm x 12,6 cm) purtand inscriptia \"ego zenovius votum posvi\" (eu Zenovius am pus aceasta ofranda) si un disc, de asemenea din bronz cu diametrul de 23,7 cm, avand in interior monograma lui Hristos (H P).

Cercetatorii l-au datat in secolul al IV-lea, el reprezentand un argument al existentei in acest spatiu, dupa retragerea aureliana din anul 271, a unei populatii crestine vorbitoare a limbii latine.

Ansamblul arhitectonic de la Biertan impresioneaza prin incadrarea armonica in localitate, prin valoarea sa estetica si informativ istorica si mai ales prin substanta originara pastrata de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea, caracteristici care au determinat includerea sa in Lista Patrimoniului Universal UNESCO.

Sursa articol


Biserica fortificata de la Biertan este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Sibiu si imprejurimi, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi cazare Biertan , la pensiunile si vilele din apropiere.

Coordonate GPS: 46.1353073,24.5208874
Vezi si alte obiective turistice din Biertan

Biserica din Malancrav, judetul Sibiu, a fost construita in secolul XIV in stil gotic international iar numele este legat de o familie de nobili din Transilvania, regele Ungariei atribuindu-le numele


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

Pensiuni din zona© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site