Apasati pe imagini pentru vizualizare
Casa Melik (strada Spatarului, nr.22) reprezinta cea mai veche locuinta civila din Bucuresti, pastrata in forma ei originala.
In prezent casa adaposteste colectia de arta Serafina si Gheorghe Raut impreuna cu Muzeul Theodor Pallady.
Constructia dateaza din a doua jumatate a secolului al XVII-lea, fiind ridicata in jurul anului 1760. Nu stim cine a fost primul proprietar, numele sau nefiind mentionat in nici un document. Dar stim ca, dupa moartea acestuia, in 1815, mostenitorii au vandut-o pentru 1.400 de taleri - o suma considerabila la acea vreme - unui negustor armean, Chevorc Nazaretoglu. Numele sau adevarat era Nazaretian, dar fusese nevoit sa-l turcizeze pentru a scapa de prigoana paganilor.
Incepand cu anul 1822 Chevorc, impreuna cu sotia sa, Miriam, repara casa si se muta in ea. Agop Nazaretian, fiul lui Chevorc, da casa de zestre fiicei sale Ana, la casatoria acesteia cu arhitectul Iacob Melik. Melik facuse studii de arhitectura la Paris si venise in tara cucerit de ideile pasoptiste. De altfel, el participa activ la revolutia romana de la 1848, printre altele oferindu-le adapost lui Ion Heliade Radulescu, C.A. Rosetti si Ion Bratianu, urmariti de agie.
Iacob Melik este arhitectul care a proiectat si a construit, printre altele, celebra cazarma Malmezon. Dupa esuarea revolutiei este nevoit sa plece in exil si traieste vreme de noua ani la Istambul si Paris. Se intoarce in tara in 1857 si executa o noua reparatie a casei, in care locuieste, impreuna cu sotia sa, Ana, pana la moarte.
Casa Melik este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Casa Melik
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Bucuresti
Coordonate GPS: 44.43938,26.113283
Noul sediu al Bibliotecii Nationale este situat in Bulevardul Unirii.
Pana de curand cladirea era in acelsi stadiu in care se afla in anul 1989, in prezent ea trecand prin ample lucrari de reabilitare
Ruinele din caramida ale Hanului Gabroveni, ce dateaza din anul 1739, ofera o perspectiva asupra gloriei sale arhitecturale apuse.
Aceasta cladire aduce în peisajul orașului pentru prima data elem
Palatul Regal Cotroceni, alaturi de biserica si manastirea din incinta sa formeaza Muzeul National Cotroceni, o asezare care in ciuda numeroaselor schimbari suferite de-a lungul anilor isi pasreaza sp
Parcul Plumbuita este un parc situat in cartierul Colentina din sectorul 2 al Bucurestiului, fiind amplasat pe malul lacului Plumbuita.
Aceasta zona de agrement a orasului a fost inaugurata in 1977 s
Muzeul Zambaccian este un muzeu de arta fondat in anul 1947, in fosta casa a lui Krikor Zambaccian, aflata in apropiere de Piata Dorobantilor, pe strada ce ii poarta numele, nr. 21 A. Krikor Zambaccia
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.