Cladirea Circului de Stat, actualul sediu al Circului Globus din Bucuresti, situata pe B-dul Lacul Tei, Sector 2, a fost inaltata in anul 1960, dupa planurile arhitectilor Nicolae Porumbescu, Constantin Rulea, Sanda Bercovici si Nicolae Pruncu.
Circul de Stat este rezultatul conceptului de culturalizare a cartierelor muncitoresti si de creare a unor spatii recreative pentru mase, promovat de regimul comunist din Romania. Complexul de cladiri al circului este conceput pe doua axe compozitionale ce reprezinta doua cai de acces catre circul propriu-zis, una pornind din soseaua Stefan cel Mare, iar cea de-a doua din intersectia B-dului Lacul Tei cu strada Barbu Vacarescu. Acestea conduc catre sala de spectacol a circului.
Corpurile anexe, cabine pentru artisti, ateliere, depozite, corp de legatura, sala de repetitive, administratia si grupul social, grajhdurile si menajeria, se subordoneaza compozitiei centrale, alaturandu-se celor doua axe si alinierii cu sirul constructiilor de locuinte. Pe bisectoarea unghiului format de cele doua cai de acces se dezvolta Parcul Circului de Stat, avand ca punct central un lac artificial.
Cladirea apartine modernismului postbelic, reprezentand un prim semn al revenirii arhitecturii romanesti la contemporaneitatea stilului international.
Circul a fost construit sub forma de cochilie cu unde parabolice, idee imprumutata intr-un mod original, fiind o reusita inginereasca de exceptie. Se distinge prin claritatea formei si acuratetea detaliului, impresionand printr-o sala de spectacole cu plan circular, cu o capacitate de 2.500 de locuri.
Sala a fost amenajata conform ideii traditionale a circului itinerant, de focalizare a atentiei asupra spatiului de spectacol si de camuflare a functiunilor secundare, grupate in jurul acestui spatiu. Cupola cladirii este o "panza" ondulata de beton armat, rezemata pe un contur de 16 stalpi puternici; corpul a fost impartit in 16 sectoare a carui intrados a generat o suprafata de hyperboloid de rotatie pe care s-au asezat gradenele amfiteatrului dispuse in plan continuu, circular. Sala dispune de instalatii ultramoderne, care asigura montarea unor spectacole de mare amploare si prezentarea unor numere de apa sau pe gheata.
Primele spectacole de circ din Bucuresti au avut loc in 1877-1878, la Circul Sidoli, instalat intr-un local pe cheiul Dambovitei, activitatea lui continuand pana in 1929 -1930, cand din lipsa de fonduri, activitatea ii este intrerupta. Pana dupa al Doilea Razboi Mondial, artistii de circ nu au avut o cladire de circ si au participat la diverse spectacole improvizate, multe organizate la targuri si iarmaroace.
Din anul 1954 ia fiinta "Circul de Stat", sub influenta culturii sovietice, care a ridicat spectacolul de circ la cele mai inalte forme de arta, alaturi de balet si opera. Unica in tara, actuala cladire de circ din Bucuresti este data in folosinta in 1961. Circul Globus de azi organizeaza spectacole deosebite, renumite atat in tara cat si in strainatate, atingand varsta de aur a experientei si a profesionalismului.
Circul Globus este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Circul Globus
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Bucuresti
Coordonate GPS: 44.457008,26.109542
Clubul dispune de teren de golf amplasat pe malul Lacului Herastrau.
Preturi :
Accesul este permis doar membrilor iar de acest statut nu se pot
bucura decat diplomatii straini si romani precum si pe
Biserica Mavrogheni din Bucuresti reprezinta un monument istoric situat in apropiere de Piata Victoriei, pe micuta strada a Monetariei.
Zidita la 1787 de domnitorul Nicolae Petre Mavrogheni, ea facea
Parcul Izvor din Bucuresti formeaza un dreptunghi de verdeata de 17 hectare, fiind delimitat de Bulevardul Natiunile Unite, Bulevardul Libertatii, strada B.P. Hasdeu si Splaiul Independentei.
Este un
Padurea Pustnicu este unul din putinele locuri din vecinatatea capitalei amenajate pentru agrement.
Pe malul lacului exista un complex turistic cu restaurant si terasa, precum si un debarcader de und
Padurea Baneasa - este situata in partea de nord a Bucurestiului.
Reprezinta destinatia frecventa de weekend a bucurestenilor, fiind unul dintre cele mai frumoase locuri de recreere oferite de impreju
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.