Cluj Napoca, Informatii despre Cluj Napoca

Cluj Napoca

Cluj Napoca


Localitate din judetul Cluj (zona turistica Transilvania)Resedinta judetului Cluj, unul dintre cele mai importante centre in perioada dacica, Napoca (denumire de origine traco-scita) este ridicata de romani la rangul de municipiu (in timpul Imparatului Hadrian); ulterior, in timpul domniei lui Marcus Aurelius, devine colonie. Pentru o vreme, Napoca a fost capitala Daciei Porolissensis.

Prima mentiune documentara dateaza din 1173 sub numele de Clus (care deriva de la cuvantul latin chirus=deal, coloana).

La 27 februarie 1443, aici se nastea Matei Corvin, viitorul rege al Ungariei. La mijlocul sec.XV, orasul era supranumit ?orasul comoara, devenind un centru artistic faimos.

In 1581, prin decret princiar, se constituie invatamantul universitar la Cluj. in 1792, apare aici prima trupa profesionista de teatru, care va primi in 1821, propria cladire. Anul 1817 marcheaza vizita aici a Imparatului Franz Yosef I si a Imparatesei Carolina. In 1871 se introduce in oras iluminatul public cu gaz lampant.

Cai de acces Cluj Napoca


Cum ajungi la Cluj

Pentru a ajunge la Cluj, aveti la dispozitie numeroase cai de acces. Cel mai popular mijloc de transport ramane masina personala. Desi Clujul este despartit de capitala tarii de 426 km, drumul este placut, presarat cu peisaje uimitoare.

Pentru oamenii de afaceri sau pentru cei care nu au rabdare sa calatoreasca atatea ore cu masina, avionul este alternativa ideala. Atat aeroportul Henri Coanda, cat si aeroportul Baneasa opereaza saptamanal curse spre Cluj. Chiar daca pretul este destul de ridicat, cursele sunt mereu ocupate.

In gara Cluj ajung 22 trenuri Personal, Accelerat, Rapid si InterCity ce au ca puncte de plecare principalele orase ale Romaniei: Bucuresti, Ploiesti, Sighisoara, Alba Iulia, Deva, Arad, etc.

Poze din Cluj NapocaVezi toate pozele din Cluj Napoca
© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site