Apasati pe imagini pentru vizualizare
Piata Avram Iancu din Cluj-Napoca este vegheata de o impunatoare catedrala ortodoxa, construita intre anii 1920-1930. Catedrala poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului" si a fost inaltata cu contributia Episcopului Nicolae Ivan (1855-1936), devenind catedrala arhiepiscopala in anul 1973.
Este unul din principalele edificii religioase din municipiul Cluj si totodata primul edificiu bisericesc romanesc de amploare ridicat in inima tarii reintregite.
Construita in stil brancovenesc cu influente bizantine, catedrala impresioneaza prin detaliile exterioare cat si interioare, fiind opera arhitectilor George Cristinel si Constantin Pomponiu.
Constructia este monumentala, foarte spatioasa, cu absidele naosului foarte mici, balcoane laterale sustinute de coloane si balcon pentru cor.
Interiorul a fost pictat intre anii 1928 – 1933 de catre profesorii si artistii Anastasie Demian si Catul Bogdan, iar exteriorul a fost realizat din piatra de baciu si bompotoc. Turla centrala este inconjurata de patru turle mici, iar rotonda turlei mari a fost inconjurata de 18 coloane deosebit sculptate.
Catedrala este dotata cu patru clopote aduse din Ungaria, cel mai mare dintre ele cantarind 2 tone. Cupola a fost conceputa dupa modelul catedralei Sfanta Sofia.
Din anul 2006 edificiul serveste drept catedrala a arhiepiscopului Vadului, Feleacului si Clujului, care este si mitropolit al Clujului, Crisanei si Maramuresului.
Catedrala Arhiepiscopala Adormirea Maicii Domnului Cluj Napoca este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Turistii care vor sa viziteze aceasta zona pot gasi
cazare Cluj Napoca
, la pensiunile si vilele din apropiere.
Coordonate GPS: 46.773437,23.596044
Cheile Baciului au fost sapate pe Valea Popesti din judetul Cluj si se intind pe o suprafata de 500 m.
Cheile sunt formate din roci fosiliere, avand partea nordica stancoasa si abrupta, zona fiind d
In zona Manastur, din apropierea Clujului, pe actuala strada a Primaverii nr. 60, a fost ridicata, incepand cu secolul XI, abatia benedictina "Monasterium Beatae Mariae de Clus", inconjurata
Biserica Unitariana a fost construita intre anii 1792-1796, fiind proiectata de catre arhitectul vienez Anton Turk. Cladirea combina stilul baroc tarziu cu elemente rococo si neoclasiciste.
Deasupra
Baile Cojocna reprezinta o statiune balneo-climaterica aflata in judetul Cluj, la 18 km de orasul Cluj Napoca, la o altitudine de 340 m, langa Paraul Valea Sarata. In locul exploatarilor de sare din z
Centrul reprezinta principala zona culturala, financiara, administrativa si comerciala a municipiului Cluj-Napoca. Acesta este structurat pe trei mari piete care formeaza un triunghi, Piata Unirii (ma
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.