Apasati pe imagini pentru vizualizare
Muzeul de Speologie "Emil Racovita " Cluj-Napoca (cu acces din Sextil Puscariu - dinspre piata Muzeului) este singurul muzeu de acest gen din Romania. Este amenajat in 3 incaperi ale fostei inchisori medievale a orasului (cea mai veche cladire functionala din oras) si este in administrarea Primariei.
Se spune ca, inainte de executie, aici au fost inchisi renumitul Baba Novac, capitan in oastea lui Mihai Viteazul si duhovnicul sau. Paradoxal, punctul de atractie al muzeului este aceasta camera. Mergem apoi in carcera, nu mai mare de doi metri patrati, care pastreaza una dintre cele mai vechi inscriptii pe piatra.
Vizitatorii pot admira roci care pastreaza urme ale unor animale disparute si diferite sedimente pe care Emil Racovita le-a descoperit in subteran. Deasemenea muzeul contine si obiectele cu care a lucrat exploratorul roman, cum ar fi aparatele de fotografiat, microscopul sau lada de campanie.
Emil Racovita este primul roman care a ajuns in Antarctica, a pus piatra de temelie a biospeologiei, stiinta care studiaza fauna si flora pesterilor. El a intemeiat, la Cluj, cel dintai Institut de Speologie din lume, adevarat centru al cercetarilor biospeologice mondiale. Visele sale si spiritul sau de aventura l-au purtat in Insulele Baleare si Caraibe, America Latina si Europa.
Accesul in muzeu este gratuit.
Muzeul de Speologie "Emil Racovita" este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Cluj Napoca
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 46.7716,23.588866
Statuia Sfantul Gheorghe din Cluj a fost inaltat pe strada Mihail Kogalniceanu si a fost construita dupa modelul statuii Sfantului Gheorghe din Praga.
Monumentul a fost realizat in anul 1904 de catre
Sinanoga Neologa este un lacas de cult mozaic in municipiul Cluj-Napoca, construit in perioada 1886-1887, in stil maur.
Cunscuta si sub denumirea de Templul Memorial al Deporatilor Evrei, sinanoga a
Casa Filstich din Cluj Napoca este un monument arhitectural ce dateaza din secolele XVI-XVII, fiind asezata in vestul Pietei Unirii.
Edificiul a fost inaltat de catre familia Filstich, apartenenti ai
Piata Unirii din Cluj, mai demult Piata Regele Matia, (in maghiara Mátyas Király tér), este punctul zero al municipiului Cluj-Napoca.
Actuala Piata a Unirii a constituit miezul orasului medieval C
Cimitirul Hajongard (in maghiara Házsongárdi temető, din germana Hasengarten) de pe fosta Ulita Macelarilor, in prezent str. Avram Iancu, este unul din cele mai vechi cimitire din Cluj, infiintat i
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.