Apasati pe imagini pentru vizualizare
Manastirea Comana reprezinta un monument istoric situat in comuna Comana, judetul Giurgiu, ce a fost ridicat in anul 1461 de Vlad Tepes, atestat ca primul ctitor. Manastirea era nu doar un lacas de inchinaciune, ci si o fortareata pentru apararea tarii, fiind inaltata pe o fosta insula, in mijlocul mlastinilor. Accesul se facea pe o poarta aflata in nordul incintei, dupa ce se traversa un pod de lemn, usor de incendiat la vreme de primejdie.
Primul document care atesta Manastirea Comana dateaza din 27 septembrie 1461 emis de cancelaria lui Vlad Tepes.
Manastirea a fost recladita in anul 1588, de boierul Radu Serban, iar intre anii 1699-1700, Serban Cantacuzino cel de-al doilea ctitor atestat al manastirii, restaureaza biserica, adauga chili noi, inalta si repara zidurile. Acesta il pomeneste pe Radu Serban ca prim ctitor, in inscrisul sapat deasupra intrarii lacasului. In anul 1728, Manastirea Comana este inchinata la Sfantul Mormant, de catre Nicolae Mavrocordat, deoarece nu au mai existat mostenitori directi a ctitorului care sa se ingrijeasca de soarta ctitoriei. Prin aceste inchinari, manastirea incepe sa-si piarda din averi si mosii.
La lucrarile de reamenajare si reinsufletire a lacasului sfant din anul 1854, mormintele, inclusiv cel al lui Serban Cantacuzino, au fost distruse.
In anul 1908 intregul ansamblu arhitectonic de la Comana a fost restaurat prin grija Comisiunei Monumentelor Istorice, spre a cadea din nou in paragina, mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial. A fost nevoie de o noua restaurare, astazi pe cale de a se incheia, spre a reda Comanei infatisarea cuvenita.
Mausoleul Eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial a fost construit in incita manstirii in anul 1932, pe baza indicatiilor lui Nicolae Iorga.
De curand s-a confirmat ca Vlad Tepes a fost ucis in ultima sa batalie care s-a dat intre dealurile ce strajuie drumul Giurgiu – Bucuresti, la iesirea din comuna Daia si s-a ajuns la concluzia ca trupul lui a fost inhumat in biserica Manastirii Comana, care era ctitoria sa.
Manastirea Comana este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Manastirea Comana
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Comana
Coordonate GPS: 44.176418,26.142519
Manastirea Delta Neajlovului se afla in comuna Comana, judetul Giurgiu apartinand initial de Manastirea Comana.
In anul 2005 a fost numita manastire si este una dintre cele mai mari manastiri din su
Casa Memoriala a marelui scriitor Gellu Naum este situata in localitatea Comana din judetul Giurgiu.
In aceasta casa a locuit Gellu Naum, fiind un spatiu al izolarii fata de exterior, de contextul so
Lacul Comana este situat la marginea comunei cu acelasi nume. Desi are o adancime de 4,5 m, lacul nu se intinde pe o suprafata prea mare.
Pescuitul este permis doar celor care se cazeaza la pensiunea
Parcul Natural Comana este cea mai mare arie protejata din zona de sud a Romaniei care se intinde pe 25.000 de hectare si ocupa locul II ca biodiversitate la nivelul intregii tari, dupa Delta Dunarii.
Biserica Sfintii Voievozi Mihail si Gavril din Herasti a fost construita in 1644 de Elina, doamna lui Matei Basarab si de fratii ei Udriste si Cazan Nasturel.
Potrivit pisaniei in 1833, Milos Obrenov
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.