Muzeul Trovantilor Costesti

Muzeul Trovantilor Costesti
Muzeul Trovantilor Costesti vezi pe harta Muzeul Trovantilor Costestivezi pe harta

Informatii despre Muzeul Trovantilor Costesti

Localizare: Oltenia > Costesti (VL) Subcategorie: Muzeu

Muzeul Trovantilor Costesti
Muzeul Trovantilor Costesti Muzeul Trovantilor Costesti Muzeul Trovantilor Costesti Muzeul Trovantilor Costesti Muzeul Trovantilor Costesti Muzeul Trovantilor Costesti Muzeul Trovantilor Costesti
Apasati pe imagini pentru vizualizare
In satul Costesti, comuna Otesani din judetul Valcea, stranii formatiuni, construite predominant din siliciu pietrificat stau raspandite prin vai si dealuri.

Taranii din zona le-au numit "pietrele care cresc". Aproape aceeasi forma, asemanatoare unor tuberculi, se repeta de la dimensiunea de cativa milimetri pana la formatiuni care ating 6-10 metri. Cele mai mari pietre de acest fel au fost adunate la "Muzeul trovantilor" - denumirea stiintifica a rocilor.

Geologii afirma ca ele ar fi rezultatul unor cimentari care s-au produs cu milioane de ani in urma. Procesul insa nu este foarte bine explicat si multi recunosc ca nu stiu cu exactitate despre ce este vorba. Stranietatea acestor pietre rezida in formele aproape identice pe care le au. In natura este aproape imposibil sa gasesti doua pietre care sa semene perfect una cu cealalta.

Pe dealurile de la Costesti ai sa gasesti mii de "indivizi" asemanatori. Fireste, atunci cand alaturi de o piatra ai sa gasesti cateva pietricele mici, identice ca forma, dar foarte fragile, usor de sfaramat, nu te poti gandi decat la o matrice care repeta aceeasi structura, si asta nu intamplator.

"Pietrele care cresc" au fost gasite mai ales in perimetre nisipoase. Cele foarte mici sunt sfaramicioase si prezinta chiar niste excrescente ce sugereaza radacinile. Cele mari au un miez dintr-o roca extrem de dura, in timp ce zona lor periferica pastreaza caracterul nisipos. Daca sunt taiate, sectiunile seamana cu un trunchi de copac, prezentand "inele" de dimensiuni, culori si specificitati particulare.

O alta bizarerie a locului este aceea ca, in urma unei ploi de pilda, nisipul ud incepe sa prezinte cam in 30-40 de minute mici elemente in formare, asemanatoare cu pietrele mari din preajma, care te duc automat cu gandul la o "inmultire" si "crestere".

Ele au doua forme de baza: sferica si elipsoidala. Ea se poate complica atunci cand se unesc intr-un singur punct, obtinandu-se aspectul cifrei opt. Cele mai frumoase pietre gasite in zona sunt formate din mai multe elemente sferice.

In "Muzeul trovantilor" se gasesc cateva pietre uriase, cu dimensiuni cuprinse intre 6 si 10 metri. Taranii obisnuiesc sa-si ornamenteze gradinile cu ele, desi marturisesc ca in preajma lor nu se simt prea bine.
Senzatia de stranietate pe care o resimti inca de la o prima privire este accentuata de starea de disconfort pe care par sa o induca. Fenomenul nu a fost inca studiat de oamenii de stiinta. Deocamdata, explicatiile raman cantonate in zona ipotezelor. Singurii care par sa-l considere natural sunt oamenii locului.

Informatii preluate de pe site-ul www.ClubTravelescu.ro


Muzeul Trovantilor Costesti este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Oltenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Costesti (VL) , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 45.139248,24.069142




Vezi si alte obiective turistice din Costesti (VL)

Manastirea Arnota se afla in comuna Costesti, judetul Valcea si este o manastire ortodoxa cu obste de maici. Manastirea Arnota a fost ctitorita de Matei Basarab in anul 1634 si este unul dintre cele
Cheile Costesti se afla in Parcul National Buila-Vanturarita, Muntii Capatanii, comuna Costesti, judetul Valcea si mai sunt cunoscute drept Cheile Pietrenilor. Cheile Costesti sunt declarate rezervat
Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor se afla in satul Costesti, comuna Otesani, judetul Valcea la 8 km de Horezu si se intinde pe o suprafata de 1,1 ha. Zona este de mare importanta stiintifica, es
Schitul Patrunsa se afla in Parcul National Buila-Vanturarita, la 7 kilometri de comuna Barbatesti, judetul Valcea si a fost construit in anul 1740, de catre Episcopul Clement al Ramnicului, in aminti
Barbatesti - Dealul Silistea - Poiana Scarisoara - Schitul Patrunsa - Curmatura Builei - La Troita - Valea Costesti Lungime: 16,45 km Marcaj: punct galben Pentru marcarea traseelor turistice montane


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site