Manastirea Curtea de Arges

Manastirea Curtea de Arges vezi pe harta Manastirea Curtea de Argesvezi pe harta

Informatii despre Manastirea Curtea de Arges

Localizare: Muntenia > Curtea de Arges Subcategorie: Manastire

Manastirea Curtea de Arges
Manastirea Curtea de Arges Manastirea Curtea de Arges Manastirea Curtea de Arges Manastirea Curtea de Arges Manastirea Curtea de Arges Manastirea Curtea de Arges Manastirea Curtea de Arges Manastirea Curtea de Arges Manastirea Curtea de Arges Manastirea Curtea de Arges Manastirea Curtea de Arges
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Situata la capatul unui bulevard cu tei batrani de sute de ani, Manastirea Curtea de Arges este cel mai important loc de pelerinaj si rugaciune din judetul Arges, avand hramul “Adormirea Maicii Domnului“.

Ctitorita in vremea domnitorului Neagoe Basarab, intre 1512 - 1517, manastirea este parte a celei mai celebre legende romanesti: “Legenda Mesterului Manole“. Cunoscuta si drept Biserica Episcopala, deoarece a fost scaun episcopal intre anii 1739 si 1748, lacasul de cult are o lungime de 18 metri, o latime de 10 metri si inaltimea de 25 de metri.

Ca o curiozitate, naosul si pronaosul nu sunt despartite cu o usa, ci doar de un chenar de usa montat intre doua coloane.

De-a lungul timpului, manastirea a fost supusa mai multor lucrari de restaurare. Forma actuala a fost data de arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy si de arhitectul roman Nicolae Gabrielescu, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

Lucrarile de refacere au fost terminate in anul 1885 iar biserica a fost sfintita la 12 octombrie 1886.
In interior atrage atentia atat pictura murala in ulei, executata de pictorii francezi F. Nicolle, Ch. Renouard si de romanul N. Constantinescu din Curtea de Arges, cat mai ales grupul celor 12 coloane reprezentandu-i pe cei 12 Apostoli.

Tot in interiorul Manastirii de afla moastele Sfintei Filofteea, parti din moastele Sfintilor Serghie, Vach si a Mucenitei Tatiana si Evanghelia Invierii din Sambata Mare, scrisa cu litere de aur de Regina Elisabeta.
De asemenea aici odihnesc ramasitele pamantesti ale Regilor Ferdinand si Carol I, precum si ale reginelor Elisabeta si Maria.

Legenda cunoscutei Manastiri spune ca Neagoe Basarab (zis si Basarab I) l-a angajat pe mesterul Manole sa o construiasca. Insa tot ceea ce cladea în timpul zilei, noaptea se darama. Intr-o noapte, mesterul visa un inger ce ii spuse ca trebuie sa isi sacrifice sotia, Ana, pe care ar urma sa o cladeasca in zidurile Manastirii. A doua zi cand Ana a venit la Manole sa ii aduca mancare, a zidit-o, si astfel, Manastirea a putut să fie construita.

O alta legenda se refera la moastele Sfintei Filofteea, o fetita de 12 ani, care sunt depuse in paraclisul Manastirii.

Se spune ca, fetita mergea cu mancare la muncitorii angajati de tatal sau. Intr-o zi, insa, ea a daruit mancarea cersetorilor intalniti pe drum. Atunci, tatal a ucis-o cu o lovitura de topor.

Corpul fetitei nu a putut fi ridicat de jos decat in momentul in care a fost pomenit numele Manastirii Curtea de Arges.
Din acest motiv, preotii au hotarat sa duca moastele la aceasta manastire.


Manastirea Curtea de Arges este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua cazare Curtea de Arges , in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.

Coordonate GPS: 45.158377,24.675107




Vezi si alte obiective turistice din Curtea de Arges

Biserica San Nicoara sau “Biserica Sf. Nicolae cel Mic”, cum o mai numeau localnicii, pentru a o deosebi de cea domneasca, a fost cladita pe un platou inalt, probabil impreuna cu prima curte domne
In zona Barajului Vidraru, pe muntele Pleasa, se afla Statuia lui Prometeu sau Monumentul Electricitatii. Statuia a fost realizata de sculptorul Constantin Popovici(1938 – 1995) in anul 1965 si il
Fantana Mesterului Manole este situata aproape de centrul orasului Curtea de Arges, in vecinatatea Manastirii Argesului. Este localizata pe strada Basarabilor nr. 1. Pe zidul fantanii sunt scrise cuv
Biserica Olari din Cutea de Arges este situata pe strada Cuza Voda nr. 34. Reprezinta cel mai vechi ansamblu de arta feudala din zona, datand din secolele XIV-XV. Este unul dintre cele mai de pret mo
Biserica - monument din localitatea Domnesti, denumita in trecut "Cuvioasa Paraschiva", poarta hramul "Buna Vestire". Poarta bisericii este un monument arhitectonic remarcabil, realizat in anul 1828,


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site