Apasati pe imagini pentru vizualizare
Casa Memoriala Ion Creanga sau Bojdeuca lui Ion Creanga se afla in cartierul Ticau din Iasi unde marele povestitor a locuit intre anii 1872 si 1889.
Bojdeuca are doua camere dispuse de o parte si de alta a unui antreu si a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918, restaurari avand loc in anii 1942 si 1985.
Bojdeuca lui Ion Creanga este prima casa memoriala din Romania. Primul muzeograf care a prezentat Bojdeuca celor ce veneau sa o viziteze a avut dreptul sa locuiasca in mica bucatarioara din stanga intrarii, impreuna cu sotia, trei copii si bunica.
Pragul acestei case a fost trecut si de Mihai Eminescu, bun prieten al lui Creanga.
La vremea sa, Ion Creanga era recunoscut pentru faptul ca la casuta sa din Ticau detinea un grup destul de mare de pisici (aproximativ 30), iar fiecare purta cate un nume asociat unei persoane reale din viata sa. Spre exemplu, intotdeauna a avut o pisica pe nume Marioara ca si matusa sa zgarcita din satul natal Humulesti.
Bojdeuca Ion Creanga organizeaza anual 4 sarbatori care au devenit traditionale: 2 ianuarie - ziua inmormantarii scriitorului; 1 martie - ziua de nastere a lui Ion Creanga; 14-15 aprilie - Zilele Bojdeucii - aniversarea inaugurarii primului muzeu memorial literar din Romania; 31 decembrie - ziua mortii scriitorului - Colinde la Bojdeuca.
Casa Memoriala Ion Creanga este cel mai vizitat muzeu din Iasi.
Sursa
Casa Memoriala Ion Creanga din Iasi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Casa Memoriala Ion Creanga din Iasi
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Iasi
Coordonate GPS: 47.1760826,27.5811977
Biserica Golia reprezinta o imbinare a stilurilor polonez, grec si rus, fiind construita in secolul al XVI-lea. Ctitorie a marelui logofat Ioan Golia, biserica a fost refacuta de voievodul Vasile Lup
Rezervatia Naturala Dealu Repedea se afla langa municipiul Iasi si a fost declarata monument al naturii in anul 1955.
Este amplasata la altitudinea de 353 metri si ocupa o suprafata de 47,47 hectare.
Catedrala Mitropolitana din Iasi este un lacas de cult ce poarta hramurile "Sfanta Paraschiva", "Intampinarea domnului" si "Sfantul Gheorghe", fiind situat pe b-dul Stefan cel Mare si Sfant, nr. 16.
Biserica de lemn din satul Borosesti, comuna Scanteia (la circa 30 km sud de municipiul Iasi) a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004.
Lacasul de cult a fost cons
Biserica de lemn din Ciurbesti (comuna Miroslava) a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004. A fost construita in 1806 si are hramul Sfantul Nicolae.
Acces: DN 24,
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.