Lugoj, Informatii despre Lugoj

Lugoj


Localitate din judetul Timis (zona turistica Banat)Municipiul Lugoj este al doilea oras ca marime si importanta din judetul Timis, Banat, Romania. Unul dintre cele mai importante centre ale miscarii culturale din Transilvania si Banat, Lugojul este cunoscut pentru rolul important pe care l-a jucat in dezvoltarea invatamantului, in miscarea de eliberare sociala si nationala si consolidarea unitatii nationale a romanilor. Aici a avut loc in 1848 a doua Adunare nationala a romanilor din Banat. Astazi este un important centru cultural si renumit centru muzical.

Lugojul a fost pe vremuri o asezare puternic fortificata, avand o importanta mai mare decat in prezent. Prima atestare documentara a cetatii Lugoj apare spre sfarsitul secolului al XIII-lea, intr-un document pastrat in arhivele din Budapesta, din care reiese ca regele Ungariei, Ladislau al IV-lea (1272 - 1290) a poposit cu armata sa la Lugoj.

Din stravechime capitala culturala a Banatului, Lugojul continua sa fie o prezenta vie in contemporaneitatea culturala nationala, dar, in acelasi timp, gratie patrimoniului artistic si numeroaselor evenimente culturale, contribuind la crearea coordonatelor specifice unui oras european.

Muzeul de Istorie si Etnografie, Teatrul „Traian Grozavescu”, Biblioteca Municipala, Galeria „Pro Arte”, bisericile, institutiile de invatamant, presa locala, posturile de radio si televiziune, Universitatea Europeana Dragan sunt repere care stau la baza unui climat cultural efervescent, demonstrand ca actuala generatie a inteles mesajul inaintasilor, intelectuali care s-au straduit sa creeze o elita culturala generatoare de impliniri.

Cai de acces Lugoj


Cum ajungi la Lugoj

In raport cu localitatile mai apropiate Lugoj se regaseste la 58 km de Resita, 101 km de Deva, 45 km de Caransebes, 59 km de Timisoara si 490 km de Bucuresti.

In cadrul judetului Timis, Lugojul este situat in partea central-estica, fiind al doilea municipiu din judet ca marime, dezvoltare economica si populatie.
© 2004 - 2022 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site