Schitul Cetatuia

Schitul Cetatuia vezi pe harta Schitul Cetatuiavezi pe harta

Informatii despre Schitul Cetatuia

Localizare: Valea Buzaului > Magura Subcategorie: Schit

Schitul Cetatuia
Apasati pe imagini pentru vizualizare
Adresa: Cota 736, sat Hales, com. Tisau, jud. Buzau

Acces: din Hales, localitate situata la 29 km V de Buzau pe DN 10 Buzau- Brasov, DJ 10OH-DJ 203G, 7 km N pana la Manastirea Ciolanu, apoi inca 7 km pana la schit (ultima portiune a drumului este neasfaltata). Se poate urca la schit si pe jos de la Tabara de sculptura Magura aprox. 40 min.

Hram: Schimbarea la Fata; Nasterea Maicii Domnului (paraclisul)

Cladita in anul 1854, biserica din incinta schitului a fost sfintita in 1868, an in care a fost zugravita din ordinul si pe cheltuiala regelui Carol I, al carui portret se gaseste astazi in interior. Schitul e populat in prezent cu obste de calugari.

În judeţul Buzău, mai sus de Mănăstirea Ciolanu, înconjurat de codrii seculari de fag şi stejar, se află Schitul Cetăţuia. A fost ridicat pe un loc considerat sacru încă din vremea dacilor, care aveau aici o cetate şi un sanctuar.
Mănăstirea Ciolanu este reprezentativă pentru Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Bogată în istorie, mereu gata să primească pelerinii ce caută să-şi ostoiască dorul de cele sfinte. Puţini ştiu însă că la aproximativ 2 km de mănăstire, pe un platou ascuns între codri, se află un schit. Este Schitul Cetăţuia, a cărui denumire vine din istoria străveche a poporului nostru, când dacii aveau în zonă o cetate şi un altar. Creştinii au ridicat, în timp, altar singurului Dumnezeu adevărat, într-un loc bătut cu pasul de numeroşi călugări isihaşti ce au lepădat grija lumească pentru a se nevoi departe de tumultul cetăţilor.
Pentru a ajunge la Cetăţuia există un drum forestier, practicabil şi de folos micuţei obşti. Este însă o mulţumire aparte să urci, la pas, printre copaci, trecând prin vestita tabără de sculptură de la Măgura şi aşteptând să vezi luminişul ce îţi dă de veste că ai ajuns. E şi acesta un obol adus de om lui Dumnezeu, minunându-se de natura dăruită de Creator şi punând pecetea unui modest efort pentru a ajunge la loc sfânt.

Lăcaş de cult pentru călugării îmbunătăţiţi din Munţii Buzăului
O a doua cetate, după cea dacică, datează din perioada medievală şi se pare că a aparţinut doamnei Neaga, soţia domnitorului Mihnea al II-lea Turcitul (1574-1577, 1585-1591). Către jumătatea secolului al XIX-lea, câţiva călugări închinoviaţi la Ciolanu, care se nevoiau în chilii pustniceşti prin codrii din jur, au ridicat aici o cruce din piatră. Se păstrează numele ieromonahului Agaton, duhovnicul singhelului Iosif. Episcopul Chesarie al Buzăului, încă din 1834, le dăduse binecuvântare lor şi altor monahi să vieţuiască sus, în sihăstrie. Construirea bisericii din piatră a început în anul 1854, prin strădania singhelului Iosif, conform pisaniei: \\\"Făcutu-s-a această sfântă biserică din temelie, cu hramul Schimbarea la faţă, an 1854, prin stăruinţa şi osteneala singhel Iosif cu ucenicii săi Eftimie şi Isidor ieromonahi, cu ajutorul Episcop Filotei şi a mai multor pioşi creştini\\\". Lăcaşul de cult din piatră se pare că a fost ridicat pe locul altuia mai vechi, din şindrilă. Biserica nu a servit pentru o obşte monahală, probabil era locul de rugăciune unde monahii care se nevoiau în zonă coborau pentru a primi Sfintele Taine.
Episcopul Filotei al Buzăului este pomenit, alături de Iosif, drept ctitor pentru că a sprijinit ridicarea bisericii, dăruind 200 de galbeni şi mijlocind ajutoare de la eparhiile surori. Printre cei care au răspuns apelului frăţesc al ierarhului buzoian s-a numărat şi Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului. De asemenea, episcopul Dionisie Romano, următorul în scaun al lui Filotei, a mijlocit la Ministerul Cultelor un sprijin de 300 de galbeni pentru biserica singhelului Iosif de la Cetăţuia.
Pictarea bisericii are o poveste aparte. Însuşi regele Carol I al României (1866-1914), în vremea când încă era principe domnitor, a cutreierat acei codri, căutând un loc prielnic ridicării unei reşedinţe. Zice-se că a primit de Sus un semn ce l-a făcut să se îndrepte către alte meleaguri, ajungând, după cum se ştie, în zona Sinaia, unde a ridicat Castelul Peleş. Pe când umbla pe dealurile Ciolanului, calul i s-ar fi speriat şi l-ar fi aruncat din şa, lovindu-se. A motivat că nu găseşte sursă de apă pentru viitoarea reşedinţă şi şi-a continuat căutările, nu înainte de a se minuna de frumoasa biserică din piatră ridicată la Cetăţuia. Punând în balanţă agitaţia de care se bucură Valea Prahovei după ce a fost aleasă reşedinţă pentru familia regală, putem spune că Dumnezeu a rânduit ca locurile acestea să rămână în liniştea rugăciunii călugărilor. La biserică se pregăteau lucrările de pictură, pe care Carol I a dorit să le plătească din banii personali. Aşa a ajuns cel dintâi rege al României unul dintre ctitorii sfântului lăcaş, pictat pe peretele de apus al bisericii vechi.
Biserica din zid a Schitului Cetăţuia a fost sfinţită la 27 aprilie 1869, de către episcopul Dionisie Romano al Buzăului. La slujbă a participat şi Carol I, cel care a dăruit 400 de galbeni pentru realizarea picturii. Biserica a avut de suferit vicisitudinile vremii şi nu a servit vreunui aşezământ monahal, fiind îngrijită de călugării care se întorceau la chiliile lor din codri.


Schitul Cetatuia este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Buzaului, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Ti-ar placea sa vizitezi Schitul Cetatuia ? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de cazare Magura

Coordonate GPS: 45.203933,26.597042
Vezi si alte obiective turistice din Magura

Fantana lui Mihai Viteazu a fost ridicata in anul 1975, in satul Ciuta, comuna Magura, judetul Buzau. A fost ridicata odata cu sarbatorirea a 375 de ani de la trecerea lui Mihai Viteazul pe Valea Buza
Rezervatia naturala Sarea lui Buzau se afla in Subcarpatii de Curbura, comuna Viperesti, judetul Buzau si se intinde pe o suprafata de 0,8 hectare. Rezervatia este localizata la aproximativ 500 metri
Tabara de sculptura de la Magura a fost organizata din nevoia de libertate artistica, incurajand artistii tineri sa isi expuna creatiile, sa faca experimente si sa se descopere intr-un cadrul inspirat
Manastirea Ciolanu este cea mai cunoscuta manastire de pe teritoriul Buzaului, fiind atat un lacas de cult cat si o adevarata atractie turistica. Lacasul de cult este asezat in apropierea Taberei de
Schitul Nifon a fost infiintat in anul 1811, fiind ctitorit de catre ierodiaconul Nifon. Este situat in apropierea satului Ciuta, teritoriul administrativ al comunei Magura, la 30 km de municipiul Bu


Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor. Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre acest site.

Pensiuni din zona© 2004 - 2021 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site