Medias, Informatii despre Medias

Medias


Localitate din judetul Sibiu (zona turistica Sibiu si imprejurimi)Orasul Medias este situat pe Valea Tarnavei Mari. Zona, faimoasa prin vinurile sale, era cunoscuta in trecut ca "Weinland" (tara vinurilor).

Cu o populatie actuala de 65.000 de locuitori, orasul are o mostenire istorica bogata, dar si un prezent generos. La Medias se afla sediul central Romgaz, una dintre primele companii de acest fel din Europa. Mediasul este unul dintre cele mai vechi orase din Romania, atestat documentar in 1267.

Asezarea este insa mult mai veche, dovada numele de provenienta romana (de la "per media", in mijlocul tarii, la intretaiere de drumuri). In Medias exista o mare varietate de stiluri arhitectonice, de la gotic la renascentist, de la baroc la seccesion. Centrul istoric al orasului cuprinde, printre altele, "Turnul Trompetilor", ziduri multiseculare inalte de 7 metri, biserica Sf. Margareta.


Cai de acces Medias


Cum ajungi la Medias

Municipiul Medias este asezat in bazinul mijlociu al raului Tarnava Mare, la o distanta de 39 km de Sighisoara Si 41 km de Blaj.

Cetatea saseasca din Mosna se afla spre Agnita, la 10 Km de Medias. La 18 km de Medias se gaseste statiunea balneoclimaterica Bazna, atestata documentar din anul 1302.
Statiunea beneficiaza de izvoare de apa minerala, bogate in saruri, namol mineral si sare de Bazna. Distanta din Medias pana in municipiul resedinta de judet Sibiu masoara 55 km.

Principalele cai rutiere sunt E60 - Oradea - Cluj-Napoca - Targu-Mures - Sighisoara - Brasov - Bucuresti – Constanta; DN15 - Targu-Mures - Reghin - Toplita - Borsec - Piatra Neamt - Buhusi - Bacau.

In gara din Medias opresc trenuri Personal, Accelerat si Rapid ce fac legatura cu cele mai importante orase ale tarii: linia 405 Razboieni - Targu-Mures - Deda, cu legaturi directe din Razboieni (magistrala 300) catre Oradea, Huedin, Cluj-Napoca, Teius, Medias, Sighisoara, Brasov, Ploiesti, Bucuresti si din Deda (magistrala 400) la Satu-Mare, Baia Mare, Dej, Toplita, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe, Brasov, Ploiesti, Bucuresti.Evenimente locale Medias


Festivalul Medias Cetate Medievala

In fiecare vara, in Medias are loc cel mai asteptat eveniment al anului: Festivalul Medias Cetate Medievala. Timp de patru zile Mediasul redevine cetate medievala si invita oaspeti din toate colturile tarii sa se bucure de atmosfera si sa calatoreasca, din nou, in trecut, intr-un decor medieval, unde vor fi impresionati de curajul cavalerilor, frumusetea domnitelor, dar si de maiestria mesterilor populari.

In timpul festivalului, Piata Regelui Ferdinand I si strazile Mediasului se vor umple de personaje costumate asemeni locuitorilor medievali ai urbei, mestesugari veniti toate colturile tarii isi vor arata maiestria in fata privitorilor curiosi sa desluseasca secretele artei populara atat de apreciata pretutindeni, iar muzica medievala va incalzi sufletele celor prezenti la aceasta sarbatoare.

Cavalerii de Medias vor fi prezenti si ei, imbracati in costume deosebite, conferind astfel festivalului un aer autentic, de traditie si istorie oferind un spectacol plin de culoare.

De asemenea, nu vor lipsi paradele de costume ale Cavalerilor Garzii Bistritei, Cetatii Barsei, Strajenii Coroanei care aduc odata cu ei aerul autentic, de traditie si istorie, cu care locuitorii Mediasului se mandresc.

O alta prezenta interesanta la festival vor fi Cavalerii Galdius Dei care vor oferi spectacole cu tematica medievala, din program nelipsind: scoala de tir cu arcul, un spectacol cu efecte de foc deosebit, lupte cu arme autentic medievale sau dansurile medievale.

Zilele Tineretului Mediesean

Un alt eveniment foarte aspteptat in Medias este “Zilele Tineretului Mediesan”. Pe parcursul a doua zile, organizatorii pregatesc un program foarte variat, care sa satisfaca dorintele tinerilor, dar si pe cele ale adultilor.

Din programul festivalului nu lipsesc recitalurile celor mai in voga artisti ca Smiley sau Directia 5, Traian Ilea, Nicoleta Voica, Florentina si Petre Giurgi.

Pe langa aceste show-uri, localnicii vor avea ocazia sa asiste la parada portului popular, la care vor participa Purtata Medias, Nefelejcs Medias, Inimi fierbinti – Rromii Medias, Grupul de dansuri sasesti Medias, Ansamblul Maramures, Ansamblul Aiud, Ansamblul Stremt si grupuri folclorice din Turcia, Grupul Greveniotes Grecia si un grup din Ungaria.

In fiecare an, festivalul se incheie cu un superb foc de artificii.
© 2004 - 2024 SC InfoTurism Media SRL. Toate drepturile rezervate.
Infopensiuni.ro va ofera pensiuni si vile din toate zonele turistice, oferte speciale, rezervari online.
Termenii si conditiile de utilizare | Politica de Confidentialitate | Politica de Cookie-uri | Legislatie | Contact  | Harta site