Apasati pe imagini pentru vizualizare
Cladirea muzeului – fosta Café Müller - situata in Parcul Traian, a fost menita sa fie un loc de destindere intre trei institutii sobre: Prefectura, Tribunalul si Penitenciarul. Cafeneaua cu terasa a fost construita in 1868 de catre Müller Samuel. Cladirea in sine nu prezinta o valoare arhitectonica deosebita, dar este importanta insa prin rolul pe care l-a jucat in viata social-culturala a orasului.
In aceasta cafenea, vara pe terasa si iarna in sala cocheta, isi petrecea timpul gazetarul si poetul Ady Endre, compunandu-si poeziile si scriindu-si reportajele. Poetul s-a stabilit in Oradea in anul 1900, fiind initial colaborator al ziarului Szabadság, apoi la Nagyváradi Napló.
Muzeul memorial a fost infiintat in anul 1957. In fata muzeului se afla statuia lui Ady Endre. Pe acest postament inainte se afla statuia de bronz "Ridicarea in ceruri a Mariei" care, la ora actuala se afla in gradina bisericii romano-catolice din Olosig.
Muzeul Ady Endre este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Crisana, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Oradea
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 47.101914,21.928253
Biserica evanghelica din Oradea reprezinta un monument istoric.
In anul 1811, comunitatea evanghelica lutherana din oras isi construieste o capela mica pe terenul situat pe actuala strada Tudor Vladim
Sirul canonicilor reprezinta un monument de arhitectura din Oradea, realizat in stil baroc. Acesta a fost construit in perioada 1758-1875 de catre arhitectul F.A. Hillebrandt.
Cuprinde 10 cladiri uni
Palatul Stern este situat pe strada Republicii 10-10A, Oradea, judetul Bihor, fiind construit in anul 1909. Motivele decorative, de inspiraţie florala, sunt preluate din arta populara, de pe tesaturi
Gradina Zoologica din Oradea a fost infiintata in anul 1960, an in care au fost aduse aici primele animale, insa pentru publicul larg ea a fost deschisa abia in 1962.
Se intinde pe o suprafata de 3,2
Situate in partea de est a judetului Bihor, in Muntii Apuseni, Cetatile Ponorului reprezinta fara indoiala cel mai grandios fenomen carstic al Romaniei, cunoscut si apreciat in intreaga lume.
Cetat
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.